Zavařte si vynikající kuřecí guláš pro lenochy: Je vždy po ruce, když se vám nechce vařit

kuřecí guláš ve sklenici

Zavařené maso ve sklenici je výborný způsob, jak si nachystat chutné jídlo, po kterém sáhnete vždy, když potřebujete rychle něco uvařit.

Domácí guláše do sklenice můžete připravit z různých druhů mas. Maso je chuťově vynikající a má dlouhou trvanlivost. Je to dobrý způsob, jak zpracovat větší množství masa. Pokud si kupujete masové konzervy, vyzkoušejte je vyměnit za maso připravené po domácku. Vždycky totiž víte, co vaše sklenice obsahuje a navíc vás příprava stejného množství vyjde určitě levněji, než to kupované.

Ingredience na domácí kuřecí guláš

  • 1,5 kg kuřete
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1,5 lžičky soli
  • mletý černý pepř
  • 6ks bobkový list
  • 10 kuliček černého pepře

porcování kuřete

Postup přípravy

Množství ingrediencí je rozpočítáno na dvě zavařovací sklenice. Pokud si chcete udělat větší zásoby, použijte dvojnásobné či trojnásobné množství. Kuřecí guláš je velmi jednoduchý a rychlý na přípravu. Kuřecí maso omyjte a nakrájejte na středně velké kousky.. Můžete maso vykostit, ale nejlepší je kosti v mase nechat, protože guláši dodají mnohem lepší chuť.

maso ve sklenici

Maso osolte a opepřete dle vaší chuti. Připravte si zavařovací sklenice, které jste sterilizovali tak, jak jste zvyklí. Na dno sklenic nasypte pár bobkových listů, kuliček pepře, kolečka cibule a stroužky česneku nasekané na malé kousky. Poté sklenice naplňte masem. Snažte se, aby mezi masem nevznikaly mezery. Navrch pak opět přidejte kolečka cibule a všechno koření. Kdo má rád, může přidat i pár koleček nakrájené mrkve.

maso ve sklenici v troubě

Sklenice vkládejte do studené trouby, aby nepraskly

Sklenice postavte na pečící plech a překryjte je nahoře alobalem, do kterého uprostřed udělejte dírku, aby mohla odcházet pára. Sklenice vždy dávejte do studené trouby, jinak by mohly prasknout. Troubu tedy zapněte, až po vložení sklenic a nastavte na 200°C. Ve chvíli, kdy se guláš začne ve sklenicích vařit, stáhněte teplotu na 110°C. Poté pečte 3 hodiny.

hotové zavařené maso

Plech vytáhněte z trouby, sundejte alobal a sklenice zašroubujte sterilovanými víčky. Pro prodloužení trvanlivost nalijte na maso rozpuštěný tuk, který vytvoří na mase ochrannou vrstvu. Při dodržení postupu, vydrží takto připravené maso až 1 rok. Skladujte na chladném místě. Jako přílohu můžete zvolit brambory, těstoviny, rýži nebo jenom chleba. Vynikající jídlo tak máte po ruce vždy, když nestíháte vařit. Využijete ho i na cesty nebo výlety do přírody.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]