Práce v kuchyni nebyly nikdy snazší. Vychytávky šéfkuchařů vám usnadní vaření

Fotografie: Pixabay

Také vás babička učila, že slepičí trus nebo droždí je pro rostliny dokonalý zdroj výživy? Možná vás babička nebo maminka naučila více triků, které milujete.

Někdy se hodí znát triky našich babiček nebo maminek, které nám usnadní každodenní práci v domácnosti. I když se jedná o úplné maličkosti, mohou nám ušetřit čas, nervy a mnohdy i peníze. Jste si jistí, že už znáte všechny drobné rady a triky? Máme pro vás několik dalších tipů, které možná ještě neznáte a v domácnosti by se vám hodily.

Aby se mleté maso nelepilo na ruce

Co si dáte dnes k obědu? Budou to holandské řízečky, čevabčiči nebo karbanátky? Tato jídla jsou velmi oblíbená, ale při jejich přípravě je mnohdy potřeba hodně nervů. Především proto, že se mleté maso lepí na ruce či na metlu v kuchyňském robotu, nebo nejde vytvarovat do správného a požadovaného tvaru.

Fotografie: Freepik

Aby tomu tak nebylo, zkuste ruce, metle, vařečky a jiné nástroje, které chcete použít pro přípravu nebo tvarování mletého masa, potřít olejem. Stačí levný rostlinný olej, jímž si namažete ruce, a vytvarujete krásné kouličky či řízečky. To stejné platí i pro metle. Potřete je a maso se na ně nebude lepit. Můžete natřít olejem i mísu.

Jak zvýšit účinnost mandlí

Mandle jsou nejen chutné, ale také zdravé. Jsou nabité živinami a tělu poskytují důležité látky. Věděli jste však, že se jejich účinek dá ještě několikrát zvýšit? Lze toho docílit velmi jednoduchým způsobem. Stále ale nezapomínejte, že mandlí bychom měli za den sníst pouze 28 gramů, což je přibližně jedna hrst dospělého člověka. Abyste dokázali zvýšit jejich účinek, udělejte tento krok.

Fotografie: Freepik

Bude stačit, když mandle dáte do misky, zalijete je vodou a nasypete k nim trochu soli. Stačí mírně slaná voda, kterou necháte odležet v lednici přes celou noc. Ráno vodu slijte a mandle jednoduše oloupejte. Jejich zdravotní účinek by se měl až 1,5krát zvýšit, nemluvě o tom, že budou i mnohem chutnější než před namočením. Mandle by se měly namáčet i z toho důvodu, abyste eliminovali kyselinu fytovou.

Vychytávky k vaření

Mnohdy máme na vaření takové hrnce, na nichž musí být poklička stále pevně přitisklá. Nelze ji mírně nadzvednout, protože by hrnec opět zavřela. A jakmile se zavře, jeho obsah začne vybublávat ven.

Zkuste tedy na kraj hrnce položit vařečku a na ni umístit pokličku, obsah vám již nevyteče. A pokud nemáte jemné síto, přes které byste proseli mouku nebo cukr, vyzkoušejte čajové sítko. Můžete ho použít na cukrování, ale i prosívání. Funguje stejně skvěle. 

Fotografie: Freepik

Třetí vychytávka do kuchyně by se vám mohla hodit při úpravě vajec. Máte také rádi vejce k snídani či večeři? Jistě víte, že se dají připravit na různé způsoby. Pokud rádi smažíte volská oka, možná se vám mnohdy stane, že se vajíčko rozteče a nedrží svůj tvar. Zkuste tedy vzít větší cibuli, nakrájet ji na silnější kolečka a vytvořit z nich kruhy, do nichž umístíte vajíčko a opečete ho.

Zdroj: Goodhousekeeping