Čerstvost masa poznáte podle detailu u jeho struktury

Jak poznat čerstvost masa v obchodech? Je to jednodušší, než si myslíte. A rozhodně nemáme na mysli to, že se podíváte na obal. Ten velmi často lže. I když je datum dnešní a trvanlivost za dlouho, tak můžete zjistit, že maso není takové, jak očekáváte. Na čerstvost masa a její poznání platí úplně jiný fígl. Ukážeme si ho.

Zjistěte, jak je maso skladováno

Čerstvost masa ovlivní i to, jak je skladováno. Sledujte teploměry v regálech, kde by teplota neměla přesahovat 4 stupně. Pokud je zde vyšší, a to dokonce dlouhodobě, tak se může jednat o problém. Maso rozhodně nevydrží dlouho a může se kazit.

Dále se zaměřte také na celkovou čistotu jeho skladování. Pokud jde o klasický pult v masně, všímejte si toho, zda je maso uchováno v čistotě. Pokud ano, není nijak kontaminováno a to se na jeho trvanlivosti také pozitivně podepíše.

Podívejte se na jeho vzhled

Jak poznat čerstvost masa na první pohled? Mělo by být lesklé a na povrchu spíše kluzké a mokré. Pokud ano, klidně ho kupte. Pokud je naopak spíše matné, suché a lepivé, jakoby okoralé, už může na pultu ležet velmi dlouho.

Nezapomeňte si čuchnout

Čerstvost masa poznáte i po čuchu. Správný řezník vám k masu klidně dá i čuchnout, abyste se mohli přesvědčit o jeho kvalitě. Pokud cítíte vůni masa, kupujte. Pokud něco podezřelého, raději ho nechte v regálu.

Naučte se hop správně skladovat

Když koupíte čerstvé maso, jistě chcete, aby vám v této kvalitě vydrželo co možná nejdéle. Jak toho docílit? Místo plastového obalu nebo folie ho raději zabalte do alobalu. Bude se kazit pomaleji. Dále nezapomeňte udržet správnou teplotu. Základem je teplota v lednici pod 4 stupně. Moderní lednice mají takzvané nulové zóny, které jsou pro masa nejlepší. Dále nezapomínejte na to, že by maso nemělo být kontaminováno jinými potravinami. A naopak. I to se může negativně podepsat na jeho kvalitě.

Fotografie: Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]