Špagety carbonara ve své nejjednodušší možné verzi

Špagety carbonara jsou populárním italským klasickým jídlem. A ukazují, že těstoviny se mohou obejít i bez kečupu nebo protlaku. Ten do tohoto receptu nepatří vůbec. A co vznikne? Pochoutka, kterou budete milovat. Aby se tak stalo, je třeba dodržet správný postup.

Co budete potřebovat?

Špagety carbonara vyžadují několik ingrediencí, bez kterých se příprava neobejde. Jedině tak docílíte té chuti, jakou má toto jídlo mít. Aby se vše povedlo, připravte si:

  • 1 balení těstovin
  • 600 ml smetany
  • 400 g slaniny
  • 4 žloutky
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 100 ml bílého vína
  • 200 g sýra
  • Sůl a pepř

Začněte přípravou omáčky

Špagety carbonara začínají přípravou omáčky, která je pro vás možná netradiční, ale až ji ochutnáte, budete ji milovat. Základem je trocha oleje na pánvi, na které restujete nasekaný česnek. K němu se přidá nakrájená slanina na proužky a i ta se lehce orestuje. Poté se vše zalije vínem, které se nechá vyvařit a zredukovat.

Poté se do základu omáčky přidají žloutky, které se začnou důkladně míchat, a tím dojde k tomu, že se konzistence výrazně zhutní. V tu chvíli se přidává smetana, která se v případě potřeby nechá lehce provařit. Dále se sporák vypne a přidá se trocha sýru, který omáčku ještě zahustí.

Těstoviny vařte dle návodu

Když je omáčka hotová, pusťte se do přípravy těstovin. Každé mohou být jiné a tak je na místě postupovat přesně podle návodu. Vařte je v osolené vodě po dobu uvedenou na obalu. Potom je klasicky přecedíte.

Těstoviny do omáčky

Když jsou těstoviny přecezené, měly by zamířit ne na talíř, ale do hrnce s omáčkou. Špagety carbonara se totiž promíchají už zde a poté se servírují tak, aby na každém kousku těstovin byla omáčka. Postupně je servírujte na talíř, zde je posypte strouhaným sýrem – nejlépe parmezánem a máte hotovo. Typické italské jídlo se může servírovat.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]