Přinášíme vám pár rad, jak správně podávat alkoholické nápoje. Občas se stane, že sami pořádáme větší oslavu doma, ať už se jedná o svatbu, narozeniny či výročí. V takovém případě se pak pár užitečných rad hodí. Protože ne vždy máme po ruce někoho, kdo vystudoval hotelovou školu nebo absolvoval kurz. A samozřejmě máme na paměti i fakt, že mladistvým alkohol nalévat nebudeme.
Bílé víno
- Mělo by se podávat v otevřené sklence, tzv. tokajce
- Chladíme ho na 8 – 12°C (suchá 8°C, polosuchá 10°C, sladká 12°C)
- Podáváme ho v 0,1 nebo 0,2 litru
Červené víno
- Sklenka by měla být uzavřená, aby nevyprchalo aroma. Je to tzv. burgunka
- Chladíme ho na 16 – 18°C – pokojová teplota
- Podáváme v 0,1 nebo 0,2 litru
- Servis lahví může být prováděn v košíčku
Těžká červená vína
- Podáváme v tzv. Římském poháru
- Víno se nechladí, pouze se temperuje na pokojovou teplotu
- Podáváme v 0,1 nebo 0,2 litru
Šumivá vína
- Sklenka by měla být miska, špička nebo flétna, aby mohly bublinky v klidu utíkat
- Chladíme na 4 – 7°C – o tom rozhoduje obsah cukru
- Podáváme v 0,1 nebo 0,2 litru
Pivní poháry
- Podáváme ve džbáncích nebo pivních pohárech
- Chladíme na 7 – 10°C
- Podáváme v 0,3, 0,4, 0,5 litru. Výjimečně v 1 litru = tuplák
Pálenky
- Na destiláty volíme uzavřené sklenky na stopce
- Chladíme na 8 – 10°C, podle obsahu cukru
- Podáváme v 0,02, 0,04 nebo 0,05 litru
Likéry
- Na likéry volíme otevřené sklenky na stopce
- Chladíme na 14 – 16°C
- Podáváme v 0,02, 0,04 nebo 0,05 litru
Brandy a koňak
Whisky
- Sklenka je tzv. whiskovka
- Nechladíme – pokojová teplota
- Na přání hosta můžeme podávat se sodou nebo ledem
Fotografie publikována se svolením Paul, Danilin, Suat Eman, BrianHolm Photography/FreeDigitalPhotos.net