Celý život rozmrazujete maso špatně a zbytečně tak ztrácíte čas. Profesionální kuchař prozradil, jak lze maso rozmrazit rychle a zároveň bezpečně

Fotografie: Pixabay

Nejhorší věc, která se vám může v kuchyni stát, je, když se chystáte jít vařit oběd a v tom si uvědomíte, že jste zapomněli vytáhnout maso z mrazáku.

Rozmrazování potravin při pokojové teplotě může zvyšovat riziko množení bakterií a tím i otravy jídlem. Platí to zejména pro červené maso nebo drůbež. Jakmile začnou tát a dosáhnou teploty vyšší než 10 stupňů, přítomné bakterie se začnou množit. V žádném případě nenechávejte maso roztát v pokojové teplotě nebo v teplé vodě.  Přinášíme vám několik způsobů, jak bezpečně rozmrazit maso.

Nechte maso rozmrazit v lednici

Jedním z nejbezpečnějších způsobů rozmrazování masa je jeho vyjmutí z mrazáku a umístění do ledničky. Ta udržuje teplotu mezi 1 – 4 stupni a tím pádem se v masu nebudou rozmnožovat bakterie. Ale tento proces rozmrazování je velice zdlouhavý, většinou trvá i 10 hodin, pokud chcete rozmrazit malý kus masa.

Pro větší množství masa, jako je třeba celé kuře, je třeba minimálně 24 hodin. Pokud se chystáte dělat na večeři steaky, vyndejte maso z lednice před tím, než ráno odejdete do práce.

Fotografie: Pixabay

Rozmrazování ve studené vodě

Tato metoda je mnohem rychlejší, než rozmrazování v ledničce, a to je její hlavní výhoda. Ale je o trošku náročnější, protože na maso musíte dávat pozor.

Nikdy nesmíte z masa odstranit obal a musíte se ujistit, že je perfektně zajištěný. A hlavně, nepoužívejte teplou vodu a nezapomeňte ji každých 30 minut měnit, aby byla pořád studená. Rozmrazení velkého kusu masa trvá nejdéle asi 3 hodiny, pokud rozmrazujete malý kousek, bude vám stačit půl hodiny.

Fotografie: Pixabay

Vařte bez rozmrazování

Pokud nemáte čas na zdlouhavé rozmrazování, můžete mražené maso přímo uvařit. Je ale třeba si uvědomit, že vaření zmrzlého masa trvá mnohem déle, než vaření rozmrazeného masa.

Fotografie: Pixabay

Mějte na paměti

Před jakoukoli manipulací s potravinami si důkladně umyjte ruce. Dezinfikujte všechno nádobí, kterého se zmražené maso dotklo. Jestliže se chcete vyhnout procesu rozmrazování, bude nejlepší, když maso zkonzumujete v den koupení, a nebo ho nechat v ledničce do data uvedeného na obalu.

Zdroj: Goodhousekeeping

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]