Šťavnatá kuřecí prsa pečená na zelenině

Kuřecí prsa jsou považovaná za velice dietní maso, které by měli konzumovat lidé při redukcích hmotnosti. Proto, pokud chcete rodinný jídelníček skutečně odlehčit a vnést do něj i trochu zdravé zeleninky, vyzkoušejte tento jednoduchý recept. Jistě nebudete litovat!

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu pečených kuřecích prsou se zeleninou?

Před zahájením vaření si obstarejte tyto suroviny:

  • 300 gramů kuřecích prsou (nebo dle počtu strávníků)
  • 1 cibuli
  • 2 kusy mrkve
  • 75 gramů zakysané smetany
  • 40 mililitrů sójové omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžičku soli
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 50 gramů polotvrdého sýra
  • 75 gramů mozzarelly
  • 1 vajíčko

Jak postupovat při přípravě pečených kuřecích prsíček?

Nejprve si očistěte kuřecí prsa, omyjte je a osušte papírovými utěrkami. Nyní na povrchu masa udělejte jemné nářezy svisle i vodorovně (asi dva centimetry od sebe). Ve výsledku byste tak měli docílit jakýchsi čtverečků.

V další fázi je potřeba připravit si marinádu. V míse smíchejte sójovou omáčku, zakysanou smetanu, jemně nasekaný česnek a dochuťte solí a pepřem. Pak kuřecí prsa umístěte do marinády na půl hodiny. Mezitím se pusťte do čištění a krájení zeleniny.

Příprava zeleniny, kompletace pokrmu a jeho zapékání

K ruce si posléze vezměte cibuli a oloupejte ji. Následně ji nakrájejte na tenčí půlměsíčky a vsypte do misky. Dále si očistěte i mrkve a z těch vytvořte tenčí kolečka. Zeleninu navrstvěte do zapékací misky nebo plechu a položte na ni marinovaná kuřecí prsa.

V této fázi dejte jídlo zapékat do trouby na 180 °C po dobu 30 minut. Také si v mezičase vyšlehejte vejce a smíchejte ho se strouhaným polotvrdým sýrem.

Směs po půl hodině na neste na maso, mrkev, cibuli a zapékejte posledních deset minut.

Servírování kuřecích prsou na zelenině

Až se na pokrmu vytvoří zlatavá krusta, bude hotový. Podávejte jej teplý buď samostatně, nebo s vařenými bramborami. Hodit se však bude k masu a zelenině i rýže nebo kuskus.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]