Šťavnatá sekaná ve slaninovém kabátku se hodí i na sváteční tabuli

Sekaná se peče v českých rodinách už od nepaměti. Každý ji však připravuje trochu odlišným způsobem. Jeden ji dělá čistě z masa hovězího, druhý zase z vepřového. Použít ale můžete prakticky jakékoliv. Výborný bude pokrm i z kuřecího nebo krůtího. Nyní pro vás máme tip na nezvyklou sekanou s šunkou, sýrem a slaninovým kabátkem. Je výjimečná, přesvědčte se sami.

Jaké suroviny budete potřebovat?

Na přípravu sekané ve slaninovém kabátku si obstarejte:

  • 1 kilogram mletého masa (mix)
  • sůl a mletý pepř dle chuti
  • 1 lžičku sušeného česneku (nebo 3 stroužky toho čerstvého)
  • sušenou nebo čerstvou petrželku dle chuti
  • 1 vajíčko
  • 2 lžíce strouhanky
  • 30 mililitrů mléka
  • 9 plátků žlutého sýra
  • 6 plátků šunky
  • 250 gramů plátkové slaniny

Jak připravit sekanou ve slaninovém kabátku?

V míse si nejprve okořeňte solí, pepřem, česnekem mleté maso a dobře promíchejte. Také vložte nasekanou petrželku, vejce, vlijte mléko, vsypte strouhanku a vytvořte homogenní hmotu. Masovou směs přikryjte potravinovou fólií a vložte na hodinu chladit do lednice. Pak maso vyjměte, vyválejte z něj na fólii plát a ten vyložte plátky sýra a šunky.

Následně zarolujte jako závin a sekanou dobře utěsněte rukama ze všech stran. Nakonec pokrm ještě obalte plátky slaniny.

Pečení sekané a její servírování

Sekanou obalenou ve slanině přesuňte dále na plech vymazaný olejem (můžete trochu podlít vodou) a pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 40 až 45 minut.

Po upečení podávejte maso pokrájené na plátky například s opékanými bramborami, bramborovou kaší, bramborovým pyré či čerstvým pečivem typu chléb či rohlík.

Hodit se bude k jídlu i obloha z nakládané zeleniny (okurky, cibulky, čalamáda), nebo čerstvý zeleninový salátek z okurek a rajčat. Doplnit porci však můžete i plnotučnou hořčicí, nebo kečupem. Přejeme vám dobrou chuť.