Šťavnaté masové kuličky bez smažení a zcela bez tuku

Masové kuličky jsou vděčný pokrm, který lze použít jako doplněk do různých omáček, jako je třeba ta rajská. Lze je však jíst i jen tak, s čerstvým pečivem. Máme pro vás jeden velice praktický a rychlý recept. Tyto masové kuličky si zkrátka zamilujete. Díky pečení v troubě se vyhnete přebytečnému omastku v jídle a pochutnáte si tak i s ohledem na vaše zdraví.

Co potřebujete k přípravě masových kuliček?

Budete potřebovat tyto základní ingredience:

  • půl kila masa (nejvhodnější je mix vepřového a hovězího)
  • jednu až dvě brambory, česnek (asi 3 stroužky) a případně jakoukoliv zeleninu dle obliby
  • 2 vejce
  • 100 až 150 mililitrů mléka

Dále si obstarejte k vaření i 3 až 4 plátky chleba, jeden kelímek zakysané smetany a klasické koření, jako je pepř, sůl, možné je i chilli, pokud máte rádi pikantnější jídla.

Jak postupovat?

Nejprve je nutné, abyste si namleli v mlýnku maso. Nejlépe ve stejném poměru. Abyste ve výsledku měli stejné množství vepřového, jako hovězího. Mleté maso pak přemístěte do hluboké mísy. Brambory si oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle k masu do mísy. Poté okořeňte solí, pepřem, prolisovanými stroužky česneku a promíchejte.

Nechte asi půl hodiny v lednici nasáknout maso s bramborami chutěmi koření. V druhé menší misce si rozdrobte mezitím chlebové plátky a zalijte mlékem. Vytvoříte tak hustou chlebovou kaši, kterou pak přidáte k masové směsi. Po půl hodině vyjměte maso z chladničky a přidejte vejce, chlebovou směs a řádně promíchejte.

Tvoření masových kuliček a pečení

Do vzniklé masové směsi můžete dle chutí přidat i různé bylinky, jako například petrželku, nebo koriandr. Záleží, co máte rádi. Milovníci pálivého mohou do směsi přidat i čerstvé chilli papričky. Poté z hmoty tvarujte pravidelné kuličky a vyskládejte na plech vystlaný pečícím papírem. Kuličky pečte v troubě na 180 stupňů Celsia asi 40 minut.

Lepší také bude, když plech přikryjete zpočátku alobalem, aby se masové kuličky nespálily. Deset minut před koncem pečení přilijte ke kuličkám česnekovou omáčku ze zakysané smetany. Tu jednoduše zhotovíte z prolisovaného česneku, lžíce vody a kelímku zakysané smetany. Lze přidat i trochu soli. Kuličky jsou výborné a bramborami, těstovinami, nebo jen tak s chlebem. Přejeme vám dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]