Šťavnaté zapečené brambory s kuřecím masem

Zapečené brambory jsou velmi vděčným pokrmem, který máte připravený během několika málo minut. Také spolehlivě zasytí celou vaši rodinu. Jídlo můžete směle podávat i hostům, kteří zavítají na návštěvu. Tento recept je plný lahodných surovin, které ve vzájemně kombinaci vytvoří velice chutný oběd, nebo večeři. Pusťte se do toho s námi.

Recept na zapečené brambory

Potřebovat budete následující ingredience:

  • 4 brambory
  • 1 cibuli
  • ½ větší mrkve
  • 6 horních kuřecích stehen
  • 150 gramů tvrdého sýra
  • 50 gramů majonézy
  • sůl, mletý pepř na dochucení
  • grilovací koření, či čerstvé bylinky dle chuti

Jak postupovat při přípravě zapečených brambor?

Nejprve si vykostěte kuřecí stehýnka a odstraňte z nich kůži. Následně maso ochuťte solí a mletým pepřem a vyskládejte na dno zapékací misky, kterou máte vymazanou olejem, nebo máslem. K ruce si vezměte brambory a oloupejte je. Poté zeleninu omyjte, pokrájejte na tenčí proužky a vložte do hlubší mísy. Na řadě je mrkev a cibule. Mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo. Cibuli po oloupání nakrájejte najemno. Přihoďte oba druhy zeleniny k bramborám do mísy a dobře promíchejte. Přidat do směsi můžete i oblíbené koření, nebo čerstvé bylinky. 

Vrstvení zeleniny na maso a fáze zapékání

Až budete mít zeleninu ochucenou, rovnoměrně ji navrstvěte na kuřecí stehna v pekáčku. Na povrch brambor, mrkve a cibule nasypte tvrdý strouhaný sýr (eidam, čedar, nebo ementál) a také zakápněte po celé ploše majonézou. Pokrm dejte do trouby zapékat přikrytý alobalem na 40 až 45 minut při 180 stupních Celsia. Posledních deset minut dopékejte bez alobalu, aby se vytvořila zlatavá kůrka.

Servírování zapečených brambor

Až se brambory s masem zapečou, vyjměte je z trouby a nechte chvíli vychladnout. Podávejte ideálně s nakládanou zeleninkou. Výtečné budou k jídlu například kyselé okurky, čalamáda, nebo nakládané cibulky. Hodí se i různé druhy studených omáček k dochucení, jako je tatarka, kečup, nebo majonéza.

Pokud máte rádi spíš kuřecí prsa, je možné použít místo stehen. Avšak musíte počítat s tím, že jsou poněkud sušší. Výtečné budou zapečené brambory i s masem vepřovým, nebo třeba mletým. Přejeme vám dobrou chuť!

Tip na závěr: Zapékané brambory s pikantní klobáskou

Na závěr zde máme tip pro milovníky uzenin. Potřebovat budete k zhotovení pokrmu samozřejmě brambory a to cca 5 kusů, pak asi 3 ks vajec, 2 ks červené cibule, 3 ks oblíbené pikantní klobásky, 2 až 3 ks sladké čerstvé papriky, 2 a půl lžíce vepřového sádla a grilovací koření. Brambory si nejprve uvařte ve slupce do poloměkka a až vychladnou, tak je oloupejte a pokrájejte na plátky. Vyskládejte do zapékací misky vymazané vepřovým sádlem a ochuťte grilovacím kořením, použít lze i jiné oblíbené.

Na brambory navrstvěte proužky paprik a kolečka klobásy a překryjte další vrstvou ochucených bramborových plátků. Pokrm přelijte rozšlehanými vejci a dejte zapékat do trouby na dvacet až třicet minut při 170 stupních Celsia. Na povrch jídla můžete samozřejmě dle chuti nasypat strouhaný sýr. 

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]