Suroviny, které byste za žádných okolností neměli skladovat v lednici. Pokud tak činíte, okamžitě s tím přestaňte

Fotografie: Unsplash

Ačkoliv je lednice skvělým spotřebičem pro prodloužení trvanlivosti některých surovin, neplatí to tak u všech a některé do chladničky přímo nepatří.

Lednice obecně patří mezi spotřebiče, které jsou v domácnosti velmi důležité. Udržuje potraviny déle čerstvé a zamezuje jejich rychlému kažení. Ne u všech druhů potravin tomu tak však je a existují i takové, kterým skladování v chladničce přímo nesvědčí a má to na ně přesně opačný vliv. Které to tedy jsou a proč byste si je měli urychleně vytáhnout z lednice, pokud je tam máte?

Brambory

Jednou z potravin, kterým pobyt v lednici příliš nesvědčí jsou určitě brambory. Vlivem světla a chladu se v nich mnohem rychleji mění škrob, který přirozeně obsahují. Ten se tak proměňuje na cukr a celkově tak mění chuť i konzistenci brambor.

Fotografie: Unsplash

Koření

Uchovávat koření v lednici není zrovna nejlepší nápad, a to z jednoho prostého důvodu. Koření v lednici ztrácí svou chuť a aroma, což je v podstatě to, k čemu se používá. Koření zde také velmi rychle nasaje okolní vlhkost, díky které může dokonce začít hnít či plesnivět.

Olivový olej

Rovněž se vám v lednici nevyplatí ani skladování olivového oleje, který zde nejenže mění barvu, ale také se zakaluje a mění chuť, což se poté odráží v každém jídle, na který je tento olej použitý. No a nepříjemný zápach při smažení a zkažená chuť řízků je to poslední, o co stát.

Fotografie: Pexels

Čerstvé bylinky

Pokud se jedná o bylinky zasazené v květináči je velmi důležitý přísun tepla, sluníčka, čerstvého vzduchu a také vody. Když si to sami vyjmenujete zjistíte, že v lednici z toho asi moc nebude. Tyto rostlinky pak velmi rychle vadnou a ztrácejí svou přirozeně výraznou chuť a aroma.

Jablka

Ačkoliv se to na první pohled může zdát jako hloupost, opravdu tomu tak je. Skladování v lednici sice jablkům přímo nevadí, mimo ni však vydrží mnohem déle čerstvé, šťavnaté a chutné. V lednici o tyto vlastnosti přicházejí, a to je poté zbytečná škoda.

Fotografie: Unsplash

Chléb a pečivo

Ačkoliv se obě tyto potraviny dají zmrazit a poté také rozmrazit a normálně konzumovat, uchovávání v lednici je něco zcela jiného. Velmi rychle v ní totiž nasají vnitřní vlhkost, což má za následek změnu konzistence. Pohlcují také pachy a ztrácí tak svou vlastní chuť.

Česnek

Skladování česneku v lednici je opět bráno, jako ne velmi dobrý nápad. Česnek v lednici se totiž mnohem rychleji kazí. Měkne a vlhne a také přichází o svou plnou a výraznou pálivou chuť, která je ve výsledku mdlá a slabá.

Fotografie: Unsplash

Cibule

Podobně jako u česneku, tak i cibuli příliš nesvědčí uchovávání v lednici. Mnohem rychleji se zde kazí, měkne nebo dokonce po jednotlivých vrstvách pomalu hnije. I u ní se to také podepisuje na chuti, která je mnohem méně výrazná, jako za běžných okolností.

Rajčata

Rajčata mají skvělou vlastnost, že i po utržení nadále zrají a získávají tu správnou, mírně nasládlou chuť a lahodnou dužinu. V lednici se však tento proces zastaví a rajčata tak jsou vodnatá a bez chuti. Mají tvrdou slupku a jednoduše nejsou zcela dozrálé.

Fotografie: Unsplash

Káva

Další surovinou, která by se neměla skladovat v lednici je káva. Ta má totiž velmi zajímavou vlastnost, a to pohlcovat veškeré okolní pachy a neutralizovat prostředí. To se však zásadně negativně podepisuje na její chuti. Také nasaje i okolní vlhkost a její konzistence je rázem zničená.

Med

Skladování medu v lednici se zásadně podepisuje na jeho kvalitě, kterou tak celkem znehodnocuje. Med v lednici totiž velmi rychle krystalizuje a mění také svou příjemně sladkou chuť, což opravdu nestojí za to.

Fotografie: Unsplash

Banány

Podobně jako rajčata, i banány ještě po utržení mírně dozrávají. V lednici se však tato vlastnost zcela zastaví a banány tak místo dozrávání začínají mnohem rychleji hnít. Přicházejí také o svou nutriční hodnotu a někomu mohou připadat méně chutné.

Avokádo

Stejně jako banány a rajčata, i avokádo má tendence dozrávat ještě dlouhou dobu po tom, co bylo utřeno ze stromu. V lednici však k tomuto dozrávání nedochází a avokádo tak nezíská svou plnou chuť a začne se rychle kazit.

Fotografie: Unsplash

Zdroj: Bobvila

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]