Sušenky se sladkým tvarohem jsou neobyčejným potěšením

Domácí sušenky jsou stále oblíbenější záležitostí. Jednak je jejich pečení velice zábavné, a to i pro šikovné děti, a jednak jsou chuťově velmi variabilní a navíc často zdravější, než jejich komerční varianty dostupné na pultech obchodů. Dnes vám přinášíme báječný recept na sušenky plněné sladkým tvarohem. Jejich příprava je jako vždycky snadná a rychlá a chuť nepřekonatelná. Tyto šnekovité sušenky jsou měkoučké, jemné, voňavé a moc slaďoučké. Určitě udělají radost vám i vašim dětem.

Na tvarohové sušenky budete potřebovat:

  • 250 g tvarohu
  • 80 g másla
  • 2 – 3 lžíce cukru (podle chuti)
  • 200 g mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • mletá skořice či skořicový cukr

Z těchto ingrediencí připravíte celkem 24 sušenek.

Postup přípravy:

Do hluboké mísy vložte změklé máslo, jednu lžíci cukru, špetku soli a tvaroh. Množství cukru si můžete přizpůsobit podle vlastní chuti. My máme rádi sušenky více přírodní a méně sladké, proto používáme jen jednu lžíci cukru. Můžete ho tam samozřejmě přidat víc.

Vhodným nástrojem promíchejte ingredience tak, abyste získali jednolitou a hladkou hmotu. Vedle v misce si připravte mouku, do níž přidejte lžičku prášku do pečiva a důkladně rozmíchejte, aby se obě sypké ingredience spojily. Mouku s kypřícím práškem pak postupně přimíchejte do tvarohové směsi, až získáte hmotu, ze které bude možné uhníst homogenní, pevné, měkké těsto.

To řádně rukou prohněťte a utvořte z něho kouli. Tu zabalte do igelitové potravinářské fólie a na 15 minut vložte vychladit do lednice.

Po uplynutí doby těsto vyjměte z lednice ven, přendejte na lehce pomoučněný vál a ještě párkrát ho prohněťte. Pak jej rozdělte na dvě stejně velké části. Jednu odložte stranou, pracovní plochu znovu trochu posypejte moukou a z jedné poloviny těsta vyválejte válečkem tenký velký plát o troušťce 2 – 3 milimetry. Pomocí kulatého nože na pizzu nebo ozubeného kulatého cukrářského kráječe rozkrájejte těsto na stejně dlouhé proužky.

Každý proužek pak posypejte skořicí a cukrem a zamotejte je do malých roládek. Totéž pak udělejte i s druhou polovinou těsta a pak i s okrájenými zbytky okrajů, abyste minimalizovali ztráty.

Dejte si předehřát troubu na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Všechny sušenkové roládky vyložte na plech a v troubě pečte zhruba 30 minut. Přesná doba pečení ale závisí na specifických vlastnostech vaší konkrétní trouby.

Když povrch sušenek zčervená a na pohmat jsou pěkně tuhé a vypečené, můžete je z trouby vyjmout a při pokojové teplotě je nechte úplně vychladnout. Pokud chcete, můžete je ještě na závěr posypat moučkovým cukrem.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]