Svěží moderní bramboráky jsou neotřelou variantou klasického receptu

Křupavé bramboráky jsou klasika české kuchyně. Ochucené bramborové placky jsou ve skutečnosti známé většině slovanských a germánských národů i některých dalších. Zatímco tradičně se připravují jen z brambor, vajec, mouky a bylinek, existuje bezpočet nejrůznějších variant, které jsou pro každý národ specifické. Zatímco někde se podávají plněné masovou směsí, jinde je zdobí kopečkem zakysané smetany, případně se užívají jako obal řízku. My vám dnes přinášíme speciální vylepšenou variaci receptu na bramboráky, kterou jste určitě ještě neviděli a která vás stoprocentně ohromí. Pojďte si je vyzkoušet.

Pro výrobu bramboráků pro čtyři osoby budete potřebovat:

  • 4 středně velké brambory
  • 1 malá cuketa
  • 250 g mletého masa (vepřového nebo kuřecího)
  • 150 g strouhaného sýru cheddar
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 vejce
  • 3 lžíce pšeničné či kukuřičné mouky
  • medvědí česnek
  • sůl, pepř podle chuti
  • olej na smažení

Postup práce:

Česnek prolisujte ručním lisem a cibuli nasekejte najemno. Rozpalte pánev a v horkém oleji cibuli s česnekem lehce osmahněte. Pak k nim přidejte i mleté maso a smažte, dokud maso nezezlátne.

Mezitím nastrouhejte cukety a brambory na hrubém struhadle. Z cuket pomocí bavlněné utěrky co nejvíce vytlačte přebytečnou vodu, která by zkazila výslednou konzistenci zeleninového těsta.

Když je maso řádně osmahnuté, odstavte jej ze sporáku a nechte zchladnout. Pak jej smíchejte se strouhanou cuketou a bramborami a řádně promíchejte, abyste vytvořili kompaktní a soudržné těsto. Přidejte k němu vejce, mouku, strouhaný sýr a koření a znovu důkladně propracujte.

Olej po smažení masa s cibulí nevylévejte. Namísto toho jej znovu rozpalte. Z bramborového těsta tvarujte zhruba 1 centimetr silné placky o průměru dle vaší volby a smažte je dozlatova po obou stranách.

A máte hotovo.

Tip na česnekový dip

Bramboráky můžete jíst jen tak samotné, ale velmi dobře se k nim hodí grilovaná zelenina, kopeček smetany nebo česnekový přeliv na bázi přírodního jogurtu. Ten připravíme tak, že drcený česnek v libovolném množství smícháme s bílým jogurtem a ochutíme špetkou cukru, soli a pepře. Můžeme přidat dvě lžičky majonézy.

Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]