Sýrové bramborové knedlíky

Pandemie, kterou svět v současné době prožívá, nás nutí zůstat ve svých domovech a zbavuje nás mnoho volnočasových aktivit, je důležité naučit se pobavit. Bramborové knedlíky i další pokrmy jsou skvělým způsobem, jak se doma pobavit, něco vyzkoušet a naučit se vyrábět něco nového. Nemusíte přitom vůbec opustit svůj domov, ani chodit do restaurace.

Lockdown se může zdát jako složitá doba našich životů. Musíte si ale uvědomit, že domácí vězení představuje skvělou příležitost, kdy můžete dát své kreativitě v kuchyni volnou ruku.

V tomto duchu vám nabízíme šťavnatý recept na bramborové knedlíky plněné sýrem, ideální jako doplněk vašich pokrmů nebo potěšení vašich dětí, když se vám povedou.

Co potřebujete na přípravu?

Podívejme se, co budete potřebovat na výrobu 20 sýrových bramborových knedlíků, které v klidu vystačí pro nasycení celé rodiny. Před začátkem si dejte po ruce:

  • 3 plátky jemně nakrájeného pastrami
  • 450 g bio brambor
  • 2 šalotky organického původu
  • ½ čajové lžičky česnekového prášku
  • ¼ lžičky mleté papriky
  • špetku soli
  • špetku pepře
  • 10 mozzarellových koulí
  • 1 bio vejce
  • domácí strouhanku
  • 1 lžíci organického olivového oleje.

Postup při vaření

Začněte nejprve vařením brambor v osolené vodě bez odstranění slupky. Jakmile jsou brambory dostatečně uvařené a jemné, nechte je na chvíli vychladnout.

Během této doby nakrájejte šalotku na jemné kousky, rozklepněte vajíčko do malé misky a nakrájejte kuličky mozzarelly na polovinu. Zapněte troubu a předehřejte ji na 200 stupňů.

Jakmile brambory vychladnou, vložte je do velké mísy a rozmačkejte. Pokud nemáte mačkadlo na brambory, můžete použít struhadlo nebo vidličku s jemnými otvory.

Přidejte nakrájenou šalotku, pastrami nakrájené na malé čtverečky o délce 1 cm, česnekový prášek, papriku, sůl a pepř do bramborové kaše a dobře promíchejte. V jiné misce promíchejte strouhanku s olivovým olejem a přidejte špetku papriky. Vezměte lžíci bramborové směsi a položte ji na desku.

Zarovnejte a do středu dejte půlku mozzarelly. Poté bramborovou kaši stočte a vytvořte kuličky. Ponořte je do rozšlehaného vejce a strouhanky. Stejný postup opakujte také u zbytku bramborové kaše.

Jakmile jsou kuličky hotové, dejte na plech pečicí papír a rozprostřete kuličky, aby se nelepily. Nechte kuličky péct 15 až 18 minut, dokud nebudou křupavé. Dávejte pozor, aby sýr nekapal.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]