Brambory nemusí být jenom přílohou. Můžete u nich udělat i jednoduché a přitom velmi chutné jídlo. Že tato kombinace není možná? Díky tomuto receptu se celkem snadno přesvědčíte o opaku. Jeho základem jsou právě brambory, které v kombinaci s několika dalšími ingrediencemi vytvoří pochoutku, kterou budete milovat.
Jaké ingredience si připravit?
Aby byly zapečené brambory skutečně dokonalé a po každém soustu jste chtěli další, je třeba připravit si ty správné ingredience v optimálním množství. Už při soupisu surovin je jasné, že tento recept rozhodně není nijak složitý. Právě naopak. Co si nachystat?
- 2 kg brambor
- 500 g klobásy
- 500 g anglické slaniny
- 4 cibule
- Sůl, pepř a koření dle chuti
Nejprve připravte brambory a poté další ingredience
Začínáme samotným základem daného receptu. Tím jsou brambory, které je potřeba oloupat a následně nakrájet na plátky, které budou maximálně 1 centimetr silné. To je optimální velikost. Jakmile jsou brambory nakrájené, můžete je vkládat do zapékací mísy. Žádné symetrické rovnání není třeba, jelikož je následně smícháte s ostatními surovinami.
Těmi je klobása, anglická slanina a cibule. Toto všechno také nakrájejte. Klobásu na kolečka, slaninu na kostičky a cibuli na takzvané měsíčky. Toto všechno vložte k bramborám do zapékací mísy a důkladně promíchejte.
Dochuťte, zakryjte a vložte do trouby
Následně vše dochutíte. Pamatujte, že slanina i klobása mají určitou slanost a tak to se solí rozhodně nemusíte přehánět. Dále přidejte pepř a koření dle chuti. Může se jednat třeba i o populární chilli. Poté zapékací misku přikryjte buď víkem, nebo můžete použít hliníkovou folii. Unikátní je na tomto receptu to, že není nutné používat olej, nebo jiný tuk. Dost o obsahuje samotná slanina. Tuk se teplem uvolní a tak se nemusíte být toho, že by se brambory připalovaly k okrajům. Navíc tuk ze slaniny poslouží jako dobrý nositel chuti, což oceníte ve chvíli, kdy tyto zapečené brambory ochutnáte.
Pečte zhruba 90 minut
Troubu rozehřejte na klasických 180 stupňů Celsia a následně do ní zapékací misku s víkem nebo hliníkovou folií vložte. V zakrytém stavu pečte asi hodinu. Následně hliníkovou folii nebo víko odstraňte a pokračujte v pečení v otevřené misce. A to po dobu zhruba 30 minut. První fáze zajistí, že vám nebude utíkat šťáva, zatímco druhá fáze zaručí to, že bude mít vaše jídlo velmi příjemnou křupavou kůrčičku.
Po uplynutí této doby vyndejte z trouby a můžete ihned servírovat. K zapečeným bramborám se dobře hodí třeba kyselá okurka, nakládané cibulky nebo houby, ale i nakládaná červená řepa. Zvolit však můžete i jinou variantu dnes populární sterilované zeleniny.