Tato hrášková polévka vás dostane. Nechybí v ní ani pořádná porce masa

Hrášková polévka není úplně populární, za což velmi často mohou hlavně školní jídelny. Když si ale tuto lahodnou krémovou polévku připravíte doma, tak si ji zamilujete. Navíc lze i celkem zajímavě experimentovat, jelikož neexistuje jenom klasický zelený hrách, ale i ten žlutý. Rázem může z klasiky vzniknout moderní alternativa.

Připravte si ingredience

Tato hrášková polévka vás rozhodně zaujme už tím, co vše se do ní dává. Rozhodně to není jenom zelenina, poněvadž nechybí ani maso. Konkrétně budete potřebovat toto:

  • 500 g vepřových žeber
  • 300 g uzeného masa
  • 200 g hrášku
  • 1 mrkev
  • 1 cibuli
  • 4 brambory
  • Nové koření a bobkový list
  • Sůl a pepř

Začněte hráškem

Hráček je specifický tím, že je nutné ho před použitím namočit do vody. Často i na několik hodin. Před jeho použitím na to myslete, abyste přípravu polévky správně načasovali. A doba namočení by se měla řídit obalem.

Jdeme na vývar

Když je hrášek namočený, můžete se pustit do přípravy vývaru. Do hrnce dejte vepřová žebra, nové koření, bobkový list a samozřejmě i hrášek. Vše zalijte vodou, následně přiveďte k varu a můžete začít pozvolna vařit.

Připravte zeleninovou směs s uzeným

Na pánvi si mezi tím orestujete nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev. Dále ke směsi přidáte také uzené maso nakrájené na kostičky. Vše společně prohřejte a dejte stranou. Vše bude potřeba až na závěr.

Dokončete polévku

Nyní z vývaru vyndejte maso a zbytek nechte v hrnci a promixujte tyčovým mixérem na jemnou konzistenci. Do ní následně přidejte na kostky nakrájené brambory a ještě vařte asi 15 minut, dokud nezměknou.

Poté už stačí jenom dochutit solí a pepřem a následně do polévky vmíchat zeleninovou směs s uzeným masem. Tímto je vaše originální hrášková polévka hotová a vy se můžete pustit do jejího ochutnání. A pokud ji chcete ještě lehce vylepšit, tak krutony nikdy nezklamou.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]