Tato lahůdka zachutná každému. Vyzkoušejte krémový skořicový moučník

Už na pohled je tento dezert něco, co vás bude přitahovat. Kdybyste mohli, určitě byste po něm sáhli a ochutnali jej. Když vám navíc řekneme, že se jedná o krémovou, medovo-skořicovou pochoutku, jistě na něj hned dostanete chuť a budete si jej chtít sami připravit. Jak na to vám poradíme v tomto článku. Jakkoli vypadá dezert exkluzivně, jeho příprava je jednoduchá a použité ingredience jsou všeobecně známé.

Použité ingredience

Pro přehlednost jsme ingredience rozdělili podle toho, které použijete na přípravu těsta, a které použijete na krém. Pojďte se s námi přesvědčit, že všechny ingredience důvěrně znáte a používáte je velice často i při jiných receptech.

Na těsto budete potřebovat:

  • 400 g hladké mouky,
  • 1 ks vejce,
  • 300 g sádla,
  • 3 polévkové lžíce polotučného mléka,
  • 2 polévkové lžíce medu,
  • 150 g moučkového cukru,
  • 1 kávová lžička skořice,
  • 1 lžička jedlé sody (nebo kypřícího prášku do pečiva).

Na krém si připravte:

  • 2 balíčky vanilkového cukru,
  • 4 polévkové lžíce hladké mouky,
  • 400 ml mléka,
  • 250 g změklého másla,
  • 250 g moučkového cukru.

Nejprve si připravte těsto

Začněte tak, že mléko zahřejete spolu se sádlem, medem, cukrem a skořicí. Poté odstavíme z ohně a do směsi vmícháme mouku smíchanou s jedlou sodou a vejce. Těsto pořádně prohněteme, aby bylo lesklé a nelepilo se. Rozdělte jej na šest (nebo i více) kusů, podle toho, kolik vrstev chcete – čím více vrstev, tím budou užší. Na pomoučněném povrchu vyválíme z jednoho kousku čtverec o velikosti vaší zapékací formy – ne větší než 30 cm (může být čtvercová i obdélníková).

Pečení těsta

Poté tento čtverec pečte na 180 °C po dobu šesti až osmi minut. Tento postup opakujte s každým jedním kouskem těsta. Dejte si pozor, jednotlivé kousky se mohou rychle spálit, takže je vždy pořádně hlídejte. Jakmile je plát zlatavý, z trouby jej vyjměte.

Připravte si krém

Nesnažte se krém připravovat současně s těstem, nemuseli byste stíhat a zbytečně byste mohli těsto spálit. Krém si začněte připravovat v okamžiku, kdy upečené korpusy chladnou – dříve je stejně nemůžete spojit. Začněte tak, že mléko smícháte s moukou a vanilkovým cukrem. Vařte, abyste získali hustou smetanu, která bude připomínat pudink. Poté odstavte a míchejte do zchladnutí. Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny. Po vychladnutí smíchejte krém z mléka s touto pěnou a pořádně promíchejte.

Dokončení moučníku

Do pečící formy nebo třeba na velký tác dáme jeden upečený plát těsta. Ten potřeme vrstvou krému. Na tu dáme druhý plát, a opět potřeme krémem. Pokračujeme do spotřebování surovin. Poslední vrstvou je krém, které posypeme rozdrobenými sušenkami a plátky mandlí. Takto připravený moučník dejte vychladit do lednice. Poté můžete podávat.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]