Tento domácí tavený sýr vás ohromí svou dokonalou chutí. Připravte si jej v několika krocích

Tavený sýr je v českých domácnostech stále velmi oblíbený. Především mezi dětmi, které jej vrství na své oblíbené pečivo při snídani. Chtěli byste si připravit o něco zdravější a chutnější verzi? S tímto receptem se vám to dozajista podaří.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu domácího taveného sýra?

Než se pustíte do výroby sýra, připravte si tyto suroviny:

  • 1 litr mléka (ideálně plnotučného)
  • 1 kilogram nesoleného tvarohu
  • 40 až 50 gramů másla
  • sůl dle chuti
  • ½ lžičky jedlé sody

Jak postupovat při přípravě domácího taveného sýra?

Do hlubokého hrnce nejprve přelijte mléko a zahřejte jej (nesmí se vařit). Poté do něj přidejte tvaroh a míchejte, dokud se v mléce zcela nerozpustí. Počkejte zhruba dvě až tři minuty, než se začne oddělovat syrovátka.

V tento moment propasírujte hmotu přes cedník do jiného hrnce. K tomuto účelu dobře poslouží například naběračka.

Vzniklý sýr v hrnci nakonec dejte na plotnu, ochuťte solí dle preferencí, přisypte sodu bikarbonu a vložte i změklé máslo. Dobře promíchejte a vše zahřejte na mírném plamenu asi tři minuty.

Chlazení taveného sýru a jeho podávání

Výslednou hmotu vložte do olejem vymazané misky a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Poté ještě sýr uložte na tři hodiny do lednice, aby dobře ztuhnul.

Po uplynutí této doby můžete podávat svůj domácí produkt celé mlsné rodině. Skvělý bude tavený sýr na domácím pečivu (rohlíku, housce, chlebu). Přidat můžete i zeleninový salátek. Skladujte v chladničce do spotřebování. Přejeme dobrou chuť.

Tipy na závěr

V případě, že budete chtít svůj tavený sýr vylepšit, nastrouhejte do něj v přípravné fázi například čerstvý křen, nebo vložte jemně nasekanou pažitku či petrželku. Hodit se však bude i strouhané uzené maso, nebo šunka. Tak získáte skvostný výrobek, na kterém si pochutná i mužská část vaší rodiny.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]