Tento recept na závin s mákem a ořechy obsahuje dvě unikátní ingredience

Hledáte osvědčený recept na závin, který vás zaujme svou zajímavou a originální chutí? Pokud ano, rozhodně doporučujeme zkusit ten. Proč? Jelikož obsahuje dvě ne úplně klasické ingredience. Právě ty zajistí báječnou a svěží chuť samotná náplně. Ta se skládá z kombinace máku a ořechů, což je dlouhodobě osvědčená volba. Už se vám sbíhají sliny? Pokud ano, pojďme na to.

Jaké ingredience budete potřebovat?

Začneme ingrediencemi na těsto. U tohoto receptu se používá kynuté těsto, díky čemuž budete mít jistotu celkové nadýchanosti a také vláčnosti. Aby se výsledek povedl, připravte si všechny věci z tohoto seznamu:

  • 1 kg mouky
  • 20 dkg másla
  • 1 kostku kvasnic
  • 4 žloutky
  • 2 dcl mléka
  • 15 dkg cukru
  • 1 špetka soli

Dále nezapomínejme na náplň, kde se skrývají ony dvě zajímavé ingredience, díky kterým dosáhnete velmi zajímavé chuti s nádechem citrusů. Mezi dané dvě ingredience patří kůra z jednoho citronu a dále také kůra z jednoho pomeranče. Máte? Potom si připravte ještě tyto suroviny:

  • 0,5 kg sekaných vlašských ořechů
  • 0,5 máku
  • 40 dkg cukru
  • 20 dkg rozinek
  • 3 cl rumu
  • 3 dcl mléka
  • 1 lžičku skořice

Nejprve kvásek, poté těsto

Tento recept na závin využívá kynutého těsta a tak je třeba nejprve založit kvásek. A to z mléka, ve kterém rozmícháte cukr a potom přidáte rozdrobené kvasnice. Nechte minimálně 30 minut na teplém místě a kvásek vzejde. Potom přidávejte jednotlivé ingredience a důkladně míchejte. Když má těsto požadovanou strukturu, nechte ho v míse v teple odpočívat po dalších zhruba 30minut, během kterých dokonale nakyne. Když máte hotovo, můžete se pustit do přípravy náplně.

Uvařte makovo-ořechovou náplň

Jak zajistit, aby se chuť jednotlivých ingrediencí co nejlépe propojila? Nalijte do hrnce mléko, začněte ho zahřívat a potom přidejte všechny ingredience. Za stálého míchání lehce vařte, dokud náplň nezačne výrazně houstnout. Když jste spokojeni s konzistencí, máte hotovo a můžete se pustit do toho nejdůležitějšího. Tvorby závinu.

Vyválejte těsto a pomažte ho náplní

Tvorba závinu je velmi jednoduchá. Základem je vyválet těsto, které následně pomažete makovo-ořechovou náplní. Nyní přichází ta nejdůležitější část, kterou je zabalení. Buďte opatrní, aby se vám nepotrhalo těsto, stejně jako se snažte o určitou souměrnost. Postupně těsto balte tak, aby vznikl závin požadovaného oválného tvaru. Konec těsta se snažte pokud možno nalepit do spodní vrstvy, čímž eliminujete to, že by se vám závin v průběhu pečení rozbalil.

Nyní do trouby

Vše je připraveno k pečení. Vezměte plech, na který vložte pečicí papír, kterým eliminujete připalování. Následně na plech opatrně položte váš závit. Ten potřete rozšlehaným vaječným žloutkem, který pomůže jak vláčnosti, tak i lepší barvě. Potom vložte do trouby, která je rozehřátá na 160 stupňů. Tato nižší teplota je pro pečené ideální. Doba pečení se pohybuje v rozmezí 30 – 40 minut, dokud nejste spokojeni s barvou, jakou závin má. Když ho vyndáte z trouby, nechte ho při pokojové teplotě chladnout a následně můžete naporcovat a ochutnat. Dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]