Těstoviny s cuketou, šunkou a gorgonzolou

Když se spojí chutě, které mají kvalitní těstoviny se zdravou cuketou, libovou šunkou a krémovou gorgonzolou, je to zkrátka dokonalé. Tento lahodný pokrm je vhodný jak k obědu, tak večeři. Jeho příprava není složitá. Zvládne to i začátečník. Na své si při konzumaci tohoto jídla přijdou především milovníci sýrů. Gorgonzola je sýr chuťově velmi výrazný, zároveň však dokáže těstoviny zjemnit. Pochutnejte si na této dobrotě.

Co budete potřebovat?

Před zahájením vaření si obstarejte tyto ingredience:

  • 380 gramů vaječných těstovin (jejich tvar vyberte dle obliby, vhodné jsou například penne)
  • 3 střední cukety
  • 150 gramů vařené šunky
  • 1 čerstvou petrželku

Dále se neobejdete bez: jednoho stroužku česneku, 200 mililitrů mléka, 200 gramů gorgonzoly a 20 gramů másla, nebo trochu oleje.

Jak postupovat při přípravě těstovin

Nejprve si omyjte všechny připravené cukety, očistěte je od stopek a pokrájejte na menší kostky. Mezitím si rozehřejte hlubší pánev s trochou másla, či oleje a vložte do něj pokrájený stroužek česneku, nechte ho zhnědnout a pak vyjměte.

Do tuku vložte následně pokrájenou cuketu, přidejte špetku soli a restujte asi patnáct minut do zlatova. K cuketě po čtvrt hodině přidejte pokrájenou vařenou šunku a petrželku a promíchejte. V tento moment je na čase si připravit sýrovou omáčku z gorgonzoly.

Do menšího rendlíku vlijte mléko, rozdrobte do něj gorgonzolu a vařte na mírném plamenu do té doby, než se rozpustí. Zahustit řidší omáčku můžete i trochou hladké mouky, nebo světlou jíškou. Hotovou sýrovou omáčku vlijte do pánve k cuketám a vařené šunce a propojte důkladně všechny suroviny.

Nakonec jen uvařte v mírně osolené vodě vaječné těstoviny, sceďte a následně je promíchejte s připravenou omáčkou z cuket, gorgonzoly a šunky. Dochutit pokrm lze solí a pepřem. Ozdobit těstoviny můžete i čerstvou petrželkou. Skvěle jídlo doplní suché bílé víno, ideálně italské, či francouzské. Přejeme dobrou chuť!

Tipy na závěr

Aby byla sýrová omáčka krémovější, můžete do ní přidat trochu vody z hrnce, kde se vařily těstoviny. Díky obsaženému škrobu směs zvláční. Místo těstovin penne lze použít i špagety, tagliatelle, tortellini, nebo fettuccine. Aby jídlo co nejdéle vydrželo, uchovávejte jej ve vzduchotěsné plastové nádobě, kterou lze dobře uzavřít. Umístěte do lednice.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]