Tip na lehkou večeři: Připravte si zdravý a dietní salát z vajíček, sýru, papriky a uzeniny

Hlídáte si štíhlou linii a už váš nudí jíst pouze suchary, klíčky a luštěniny? Pak si připravte tento chutný a lehký salát, který skvěle zasytí a zároveň dodá i potřebné vitamíny díky paprice. Jeho přípravu zvládnete během několika málo minut.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu salátu?

Připravte si následující ingredience:

  • 1 sladkou papriku
  • 150 gramů libové šunky (může být i klobáska)
  • 3 vařená vejce
  • 150 gramů tvrdého sýra (eidam, čedar nebo ementál)
  • 3 až 4 lžíce majonézy (může být lehká verze)
  • sůl a mletý pepř dle chuti
  • čerstvé bylinky dle preferencí

Jak postupovat při přípravě salátu?

Nejprve si nahrubo nastrouhejte do mísy libovou šunku. Tu lze nahradit klidně i šunkovou klobáskou či jiným salámem. Pak si očistěte papriku od semínek a stonku a nakrájejte ji na tenké nudličky. Zeleninu přidejte k uzenině do mísy a promíchejte.

Následně si uvařte natvrdo vejce, oloupejte je a protlačte přes speciální síťované tvořítko do směsi papriky a šunky. Nyní ingredience osolte, opepřete, dokořeňte bylinkami dle obliby, zakápněte majonézou, přidejte strouhaný sýr a vše důkladně propojte pomocí vařečky nebo lžíce. A váš salátek je hotový.

Servírování lehkého salátu a tipy na závěr

Salátek bude chutnější, když ho dáte před podáváním vychladit do lednice. Podávat jej můžete buď samotný, nebo třeba s celozrnnou bagetkou. Místo uzeniny se bude hodit do pokrmu i kuřecí maso, respektive tedy prsa.

Ta před promícháním dobře opečete na rozpáleném másle. Skvěle se bude vyjímat v salátu i nakládaná kukuřice, nebo třeba salátový okurka. Zajímavé mohou být ve směsi i restované žampiony.

Co se týká sýru, můžete klidně vybírat i ty měně typické. Lahodný bude roquefort, parmazán i niva. Pro ještě lehčí verzi je možné nahradit majonézu za bílý přírodní jogurt. Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]