Tip na rychlou večeři pro celou rodinu: Zapečené špagety se šunkou, sýrem a lilky

Už jste přejedení boloňskými špagetami a chtěli byste vyzkoušet něco nového a neotřelého? Pak se můžete inspirovat následujícím receptem na zapečené špagety se šunkou, sýrem a lilkem. Je to velmi pestré, lahodné a syté jídlo, které ocení každý člen vaší domácnosti. Příprava vám nezabere mnoho času a výsledek skutečně stojí za to.

Potřebné suroviny na přípravu zapečených špaget

Než se pustíte do vařením obstarejte si:

  • 1 větší lilek
  • 200 gramů šunky
  • 100 mililitrů smetany na vaření
  • 100 gramů tvrdého sýra na strouhání
  • 300 gramů špaget
  • 5 vajíček
  • 1 stroužek česneku
  • 10 gramů másla
  • sůl a mletý pepř dle chuti
  • několik snítek čerstvé petrželky

Jak připravit zapečené špagety?

Nejdříve si uvařte v mírně osolené vodě špagety, pak je sceďte a nechte chladnout. Mezitím si očistěte lilek, rozřízněte ho podélně, vytvořte plátky, posolte a nechte pustit šťávu. Tu pak odsajte papírovými utěrkami, nebo zeleninu omyjte. V další fázi si nakrájejte na menší kostky šunkový salám. Mohou být i plátky.

Vrstvení špaget do pekáčku a fáze zapékání

Dále si k ruce vezměte hlubší pekáček nebo zapékací misku a vymažte ji máslem. Na dno poklaďte část uvařených špaget, na ně položte lilky, plátky či kostičky šunky a opět přikryjte špagetami.

Takto opakujte vrstvy, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Horní vrstva by měla být tvořena těstovinami. Nakonec je potřeba připravit si zapékací omáčku. V míse si rozmíchejte ve smetaně na vaření vejce, přidejte lisovaný česnek, sůl, mletý pepř a najemno nasekanou petrželku.

Směs nalijte na špagety, posypte strouhaným sýrem a dejte pokrm zapékat do trouby na 40 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.

Servírování zapečených špaget

Až se těstoviny upečou, vyjměte je z trouby a podávejte teplé například s čerstvým zeleninovým salátem. Hodit se bude k jídlu i nakládaná zelenina, nebo oblíbené studené omáčky (kečup, tatarka a podobně). Přejeme vám dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]