Toto pečivo v regálech obchodů nenajdete. Cikánský chléb si musíte upéct doma

Na pultech obchodů najdete jenom klasické varianty pečiva. Co ale takový cikánský chléb? Ten zde bohužel k dostání není. Tak si ho upečte! Jedná se o skutečnou lahůdku, kterou si zamilujete. Netušíme, proč na pultech obchodů není. Dost možná kvůli svému názvu. Rozhodně je škoda se o takovou pochoutku ochudit. Pokud jste ji ještě nezkusili, je ten nejvyšší čas ji ochutnat. Uvidíte, že si zamilujete jak chuť, tak i jednoduchost přípravy. Mimo jiné také proto, že vám stačí jenom 4 ingredience.

Co budete na cikánský chléb potřebovat?

Jsou to jenom 4 ingredience, což jasně ukazuje na jednoduchost daného receptu a na to, že se nemusíte obávat ani složité přípravy. Jaké jsou ty věci, bez kterých se neobejdete?

  • 2,5 dcl vlažné vody
  • 1 sáček droždí
  • 1 kg mouky
  • 1 lžička soli

Kvásek nevytvářejte. Začněte ihned těstem

Unikátní je na tomto postupu to, že není třeba začínat klasickým kváskem, jak je u řady receptů zvykem. To jenom ukazuje na to, jak je cikánský chléb jednoduchý. Stačí pouze smíchat jednotlivé ingredience a připravit si těsto. To můžete hníst v ruce, nebo lze použít i silný kuchyňský robot. Když má požadovanou konzistenci, je třeba nechat ho odpočinout. Mělo by to být na teplém místě, kde ho nechte asi 30 – 40 minut. Během této doby bude kynout, což je důležitý technologický postup, který je nutné zachovat.

Malé bochníky položte na plech

Cikánský chléb je charakteristický tím, že se peče v malých bochnících. Nikoliv v jednom velkém, jak je zvyklá většina z nás u klasického chleba. Z nakynutého těsta udělejte zhruba 6 – 8 stejně velkých bochníků, které následně položíte na plech, vyložený pečicím papírem. Tím eliminujete lepení a připalování. Mělo by se jednat spíše o tenčí placky, než klasické bochníky, jaké znáte z pultů v obchodech.

Pečte s otočením

Unikátní je i způsob pečení. Trouba by měla být rozehřátá na vysokou teplotu, a to na 240 stupňů Celsia. Když jí dosáhnete, vložte pekáč s bochníky do trouby. Takto pečte asi 10 minut. Potom troubu otevřete a každý z bochníků obraťte. Takto je pečte dalších 10 minut. Následně jsou hotové a tak je z trouby vyndejte a nechte je chladnout při pokojové teplotě. Nejenom že vás zaujme jejich tvar a zajímavá barva po upečení. Až je ochutnáte, nebude už jiný chleba chtít jíst. Přesvědčte se sami.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]