Jednoduché a chutné buchty, které upečete i bez trouby. Dají se totiž hravě udělat i na obyčejné pánvi a lahodí i oku.
Letní sezóna je již v plném proudu a spousta z nás ráda tráví dovolenou na chalupách. Někdy dokonce bez vody, elektřiny a samozřejmě také bez elektrické či plynové trouby. Strava na chalupě tak bývá dost jednotvárná. Míchaná vejce, fazole z konzervy, zavařeniny či párky na ohni. Pokud dostanete chuť na něco jako odlišného, co voní teplem domova, nemusíte zoufat. Připravili jsme pro vás totiž recept na buchty, které připravíte hravě na pánvi.
Veganská i bezlepková varianta buchet
Díky tvarohu budou vláčné a jemné. Navíc získají skvělou výživovou hodnotu v podobě zásoby kvalitních bílkovin, což se vám pak při celodenním bloudění lesem bude hodit. Recept můžete upravit dle svých vlastních požadavků a priorit. Běžnou bílou mouku můžete nahradit celozrnnou či jakoukoli bezlepkovou moukou. Jen pozor, ta bez lepku potřebuje mnohdy o něco víc vláhy, tak případně přidejte do těsta malé množství vody dle potřeby. Ale to už bezlepkáři jistě znají.
Dokonce se dá stvořit i veganská varianta, kdy namísto tvarohu použijete 250 g silken tofu nebo jiného, měkkého tofu a přidáte zhruba lžíci citronové šťávy. Co se týká másla, to nahradíte rostlinným tukem nebo olejem ve stejném množství, jako je uvedeno v receptu. Vejce vegani také nejedí, jelikož se jedná o živočišný produkt. Ale třeba má někdo z vaší rodiny na vajíčka alergii. Pak jedno vejce nahradí jablečná dřeň, například v podobě přesnídávky, a to asi 2 lžíce.
Tvarohové buchty z pánve
- 250 g tvarohu / tofu
- 100 g másla / oleje
- 100-120 g cukru
- 300-320 g mouky / BL mouky
- 1 vejce / 2 lžíce přesnídávky
- Špetka soli
- Vanilkový cukr
- 1 lžička prášku do pečiva
Ingredience kromě mouky a prášku do pečiva vložte do hluboké mísy. Pokud používáte máslo, nechte jej v teple povolit. Následně použijte tyčový mixér, kterým veškeré ingredience vyšleháte do hladké konzistence. Do té pak zamíchejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Pokud je těsto hotové, jak má být, trochu se vám lepí na ruce. Těsto pak rozdělte na dvě poloviny, kdy každý kousek vyválejte na zhruba 3 mm hrubý plát. Skleničkou pak vyřízněte kolečka, která pak srolujte do ruliček.
Vzniklé malé ruličky ještě rozřízněte na polovinu, aby vznikly jakési růžičky. Na pánev vystřihněte kulatý tvar z pečícího papíru. Rozprostřete na něj růžičky dostatečně daleko od sebe, aby se vám neslepily. Přikryjte pokličkou a pečte na mírném ohni asi 20-25 minut. V prvních 15 minutách pokličku nezvedejte. Pánev není trouba, a tak nečekejte, že vám buchty zhnědnou. Po uplynulých 20-25 minutách růžičky posypejte moučkovým cukrem, popřípadě i skořicí.