Tyto recepty na domácí pečivo jsou hitem. Vyzkoušejte skvělé rohlíky i křupavý chléb

Koupili jste si v obchodě chléb nebo rohlík, ale ani jedno nebylo nijak zvlášť dobré? Proto je na místě upéct si domácí pečivo. Jedině tak zjistíte, jak má nedílná součást jídelníčku každého z nás chutnat. Mnoho lidí si samozřejmě stěžuje na to, že rohlíky v obchodech jsou gumové a že chleba je tvrdý. Nutno říci, že to není nic neobvyklého. Až zjistíte, jak dokonale chutná domácí pečivo, až vás zaujme svou křupavostí a měkkostí, už do obchodu nikdy nezamíříte.

Upečte si dokonalý domácí chleba

Není nic lepšího, než když má chléb dokonale křupavou kůrku a uvnitř je nádherně měkký. Takový může být ten, který si upečete podle našeho receptu. Co budete potřebovat? Naprostým základem je kvásek, který připravíte z těchto 3 ingrediencí:

  • 40 dkg mouky
  • 1 dkg kvasnic
  • 3 dl vody

Nejprve smíchejte vlažnou vodu s kvasnicemi a nechte na teplém místě několik desítek minut, aby kvásek vzešel. Jakmile ho máte, můžete přidat dané množství mouky. Vše důkladně promícháte a v tu chvíli máte hotový základ na chleba. Důležité je nechat vše v míse při pokojové teplotě přes noc, kdy budete s pečením chleba pokračovat. Druhý den do těsta přidáte tyto suroviny:

  • 60 dkg mouky
  • 2 dkg soli
  • 2 dkg kvasnic
  • 3 dl vody

V danou chvíli už vytváříte těsto na domácí chleba. Je třeba ho důkladně propracovat, aby se všechny ingredience propojily a v chlebu nebyly hrudky. Jakmile je těsto hotové, už ho stačí vytvarovat do požadovaného tvaru, který bude připomínat oválný bochník. Bochník dejte na plech pokrytý pečicím papírem a vložte do trouby, která je předehřátá na 250 stupňů Celsia. Doba pečení je individuální, ale obvykle je to kolem 20 – 30 minut podle toho, jak chcete mít chléb křupavý. Po vyndání ho nechte odkrytý chladnout při pokojové teplotě. Potom už stačí jenom zakrojit a ochutnat. To to domácí pečivo musíte milovat.

Zkuste také domácí rohlíky

Nemusí to být jenom chléb. Zkuste si upéct také domácí pečivo v podobě jedinečných rohlíků, které jsou také něčím, co musíte milovat. I tady vás zaujme jak výsledná chuť, tak i to, že daný postup rozhodně není tak složitý, jak si dost možná myslíte. Základem jsou opět ty pravé ingredience. Zde budete potřebovat:

  • 75 dkg mouky
  • 3 dkg kvasnic
  • 3 ml oleje
  • 2 lžičky soli
  • 2,5 dl vody
  • 2 dl mléka

Postup přípravy je mnohem jednodušší, než u chleba. To proto, že ho nedělíte do fází. Další ingredience již potřeba nebudou a tak si bez problémů vystačíte s těmito. A jak s nimi naložit? Dejte je do mísy a vypracujte z nich požadované těsto. Potom vytvořte bochánek, který necháte odpočívat. Doba nemusí být nijak dlouhá, jelikož plně postačí zhruba jenom 20 – 30 minut.

Následně odkrajujte kousky těsta o podobné velikosti. Ty vždy vyválejte do kulatého tvaru a potom je jednoduše zabalte tak, abyste docílili tvaru, který mí rohlík. Následně je opatrně pokládejte na plech s pečicím papírem. Když je plech plný, je vhodné domácí rohlíky ještě potřít rozšlehaným vejcem a dále je můžete posypat mákem, kmínem, nebo solí. Nutné to ale není – mohou být i holé.

Doba pečení je opět individuální a záleží hlavně na velikosti daných rohlíků. Základem je správná teplota trouby, která činí 200 stupňů Celsia. při této teplotě pečte zhruba 15 – 25 minut. Důležité je, aby mělo vaše domácí pečivo zlatavou křupavou kůrčičku. Potom ho vyndejte z trouby, nechte při pokojové teplotě chladnou a následně ochutnejte. Dokonalá chuť, že ano?

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]