Upéct domácí chléb je jednoduché. Stačí mouka, voda a kvasnice

Až vyzkoušíte tento recept, na kupovanou variantu rychle zapomenete. Domácí chléb nadchne nejenom svou jednoduchostí. A to jak ve smyslu toho, že postačí jenom pár ingrediencí, tak i ve smyslu toho, že ho zvládnete upéct naprosto jednoduše a rychle. Dále nezapomínejte na jeho mnohem lepší trvanlivost, stejně jako nelze opomíjet ani jeho báječnou chuť. Jak na toto naprosto základní pečivo? Podívejte se s námi.

Ingrediencí je jenom několik

Na domácí chléb rozhodně není potřeba dávat dohromady velké množství ingrediencí. Je tomu přesně naopak, jelikož soupis ukazuje na to, že vám jich postačí opravdu jenom pár. Pro dokonalý výsledek si připravte:

  • 500 g mouky
  • 1 kostku kvasnic
  • 1 lžíci oleje
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku cukru
  • 3 dcl vody
  • Kousek másla na vymazání formy

Kvásek jako první

Prvním krokem je nezbytná příprava kvásku, bez kterého se domácí chléb neobejde. Vezměte zhruba 1 dcl vody, trochu ji ohřejte aby byla vlažná, přidejte do ní cukr a dále nadrobenou kostku kvasnic. Poté přikryjte utěrkou a následně můžete vložit na teplé místo a počkáte až kvásek vzejde. To může trvat zhruba 20 – 30 minut. Jakmile je tu, můžete se pustit do druhé fáze.

Připravte těsto

Když kvásek vzejde, můžete začít chystat samotné těsto. A to tak, že s kváskem smícháte všechny ingredience. Je třeba těsto důkladně zpracovat. Na počátku je vhodné použít kuchyňského robota, později je vhodné zpracovávat ručně. A důkladně hníst. Když je těsto hotové dáte ho do větší misky, přikryjete a necháte na teplém místě vykynout. A to po dobu 30 – 60 minut. Těsto by měla zhruba zdvojnásobit svůj celkový objem.

Vložte do formy a upečte

Když těsto vykyne, můžete se pustit do další fáze receptu. Vezměte formu nebo pekáč, který vymažte trochou másla. Váš domácí chléb upravte tak, aby se do formy vešel a vložte ho tam. Nyní vezměte alobal a přikryjte. Takto vložte do trouby na dobu 20 minut, při teplotě 200 stupňů Celsia. Následně alobal sundejte a svůj chléb pečte dalších 20 – 30 minut klasicky. Dobu odhadněte podle barvy a také síly kůrky. Pokud máte raději křupavější, je možné chléb v troubě ponechat ještě o něco déle.

Následně chléb z trouby vyndejte, vyklopte ho z formy a nechte ho chladnout při pokojové teplotě. Až když ho udržíte v ruce ho můžete poprvé zakrojit a poprvé ochutnat. Až ho dáte do úst tak vám bude jasné, že se mu žádný kupovaný bochník nemůže nikdy vyrovnat. Tím si buďte stoprocentně jisti.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]