Upečte si chutný chlebový koláč ze surovin, které míváte běžně v domácnosti

Pod pojmem koláč si řada lidí primárně představí ten sladký s ovocem, či jiným druhem náplně. My však pro vás máme něco jiného. Připravte si vláčný koláč naslano ze zbytků chleba, které v kuchyni naleznete. Tak pečivo dokonale upotřebíte. Nebudete věřit, jak může být takový pokrm chutný.

Potřebné ingredience na přípravu chlebového koláče

Než se pustíte do vaření, obstarejte si:

  • 10 plátků staršího kváskového chleba (cca 500 g)
  • 10 vajíček
  • 400 gramů šunky
  • 400 gramů tvrdého sýra dle obliby
  • 100 mililitrů mléka
  • 1 lžičku soli
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 1 lžičku sušené petrželové natě
  • trochu slunečnicového oleje

Jak postupovat při přípravě chlebového koláče?

Nejprve si nakrájejte na drobné kostičky šunkový salám. Ten pak opékejte asi pět minut na rozpáleném slunečnicovém oleji.

V další fázi se pusťte do přípravy chleba. Pečivo pomocí ostrého nože nasekejte na větší kostky (zhruba 2 cm široké) a dejte do velké mísy.

Poté k chlebu přidejte nahrubo strouhaný tvrdý sýr, restovanou šunku, vejce, mléko, ochuťte solí, mletým pepřem a sušenou petrželkou.

Rukama všechny suroviny dobře propojte, abyste získali homogenní hmotu.

Fáze pečení chlebového koláče a jeho servírování

Následně si k ruce vezměte kulatý plech na koláč a vymažte jej olejem. Na jeho dno navrstvěte chlebovou směs a dobře uhlaďte.

Povrch můžete ještě posypat zbytkem strouhaného sýra a restované šunky.

Poté dejte koláč do trouby zapékat, měl by být přikrytý alobalem. Doba pečení je odhadovaná v první fázi na 10 minut. Nakonec pokrm dopékáte bez hliníkové fólie poslední čtvrt hodinu při 200 stupních Celsia.

Slaný koláč z chleba podávejte ideálně teplý a nakrájený na dílky. Lahodný bude například se zeleninovým salátem z rajčat a okurky, nebo s oblíbenými studenými omáčkami. Hodit se bude například kečup, či tatarka. Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]