Upečte si lahodné sušenky s máslem a sladkým sýrem, které se jmenují „Husí tlapky“

Tyto máslové sušenky si zamilujete hned po prvním ochutnání. Radost z jednoduchého receptu budou mít i cukráři začátečníci. Připravte si cukroví křupavé, které se bude jen rozplývat na jazyku. Vše zvládnete v relativně krátkém čase.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu máslových sušenek?

Než se pustíte do pečení, obstarejte si tyto ingredience na těsto:

  • 200 gramů změklého másla
  • 200 gramů smetanového sýra (např. mascarpone)
  • 2 vaječné žloutky
  • 320 gramů hladké mouky
  • 200 gramů krupicového cukru

Z tohoto množství surovin připravíte cca 65 ks sušenek.

Jak postupovat při přípravě máslových sušenek?

Nejprve si prosejte přes jemné sítko hladkou mouku do velké mísy. Poté přidejte i nahrubo nastrouhané studené máslo a rukama vypracujte homogenní směs. Nyní ještě vložte vaječné žloutky a smetanový sýr. Ze všech ingrediencí vytvořte hladké a nelepivé těsto. To zabalte do potravinové fólie a vložte na hodinu chladit do lednice. Můžete ho však vložit i na 30 minut do mrazáku.

Tvoření máslových sušenek a jejich pečení

V další fázi si vyjměte těsto a vyválejte jej na pomoučeném vále v tenčí plát. Pak si vezměte k ruce hrnek o průměru cca 6 cm a vykrajujte kolečka.

Jednotlivé kousky posléze vyválejte v krupicovém cukru a přeložte v jakýsi trojúhelníček.

Takto zpracujte všechno těsto a hotové polotovary sušenek vyskládejte na plech vystlaný pečícím papírem.

Sušenky dejte nakonec péct do trouby na 180 °C po dobu 20 až 25 minut.

Servírování a uchovávání sušenek z másla a sýra

Hotové sušenky vyjměte z trouby, nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté podávejte například k hrnku teplého čaje, kávy, nebo kakaa.

Uskladnit je můžete v krabici či sklenici s víkem. Tyto křupavé dobroty mají trvanlivost cca týden, proto je nezapomeňte včas sníst, což pravděpodobně nebude větší problém. Přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]