Upečte si nadýchané placky s bramborovou náplní, které zachutnají celé vaší rodině

Receptů na slané placky je požehnaně. My vám nyní přinášíme velmi jednoduchý, a přitom chutný tip, jak si připravit nadýchané těstíčko, z kterého vykouzlíte skvostný pokrm. Placičky ve výsledku plníte chutnou bramborovou náplní a smažíte na oleji. Prostě pochoutka!

Potřebné suroviny na přípravu bramborových placek

Obstarejte si na přípravu těsta tyto ingredience:

  • 250 mililitrů horké vody
  • 250 mililitrů vody pokojové teploty
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžíci cukru
  • 10 gramů čerstvého droždí (může být i sušené)
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 3 vaječné žloutky
  • asi 600 gramů hladké mouky (může být i polohrubá)

Na náplň do placiček potřebujete.

  • 6 šťouchaných brambor (nebo bramborovou kaši)
  • cca 4 až 5 kusů čerstvých žampionů
  • 1 malou cibuli
  • trochu oleje

Jak připravit náplň z brambor?

Nejprve si osmahněte na rozpáleném oleji najemno nasekanou cibuli a až bude dozlatova opečená, přidejte na malé kousky nakrájené žampiony. Opraženou směs pak vmíchejte do bramborového pyré či zbylé kaše z předešlého dne.

Pokud pyré nemáte, musíte si jej připravit. Oloupané brambory uvaříte v mírně osolené vodě, poté scedíte a vyšťoucháte. Až budete mít hotovou náplň do placek, pusťte se do přípravy těsta.

Příprava těsta, plnění placek a jejich smažení

Ve velké míse si promíchejte sůl, cukr, část prosáté mouky, slunečnicový olej a postupně přidejte i horkou vodou. Vařečkou vypracujte homogenní těsto. Dále do něj zakomponujte i droždí, žloutky, zbylou hladkou mouku a vodu při pokojové teplotě. Směs na závěr prohněťte rukama, abyste získali hladké a nelepivé těsto. To vložte zpět do mísy, přikryjte fólií a dejte do lednice chladit na hodinu.

Po uplynutí této doby těstíčko vyndejte, namažte si ruce olejem a tvořte asi 16 ks placek. Nezapomeňte je pečlivě naplnit bramborovou náplní. Nakonec všechny osmažte dozlatova v prudce rozpáleném slunečnicovém oleji.

Servírování plněných placek

Placičky s bramborovou náplní podávejte ideálně teplé. Hodit se k nim budou jakékoliv studené omáčky (kečup, tatarka, majonéza), nebo třeba nakládaná zeleninka. Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]