Meruňky jsou úžasné ovoce a musí se dát za pravdu, že ty z obchodu nebudou nikdy tak dobré jako domácí. Jenomže v zimě jiné neseženete, pokud si ovšem neuděláte zásobu vlastních.
Meruňky jsou v létě šťavnaté a lahodné, bohužel ovšem nevydrží dlouho. Mnoho lidí si jistě přálo jejich sezónu alespoň dvojnásobně prodloužit, což samozřejmě nejde. Co ale můžete udělat je to, že si je uchováte, dokud jejich čas opět nenadejde. Toto ovoce je vhodné nejen jen tak na chuť, ale také třeba k pečení různých dezertů.
Ingredience a způsob přípravy
Budete potřebovat:
- Jedno kilo meruněk
- 300 gramů cukru
- 600 mililitrů vody
- Půl lžičky čerstvé šťávy z citronu
- Zavařovací sklenice
- Nůž
- Kastrol či hrnec
Nejprve je důležité vybrat ty nejkrásnější meruňky, jaké máte zrovna u sebe. To znamená bez jakýchkoliv známek poškození nebo plísně. Poté je můžete nakrájet na polovinu a odstranit z nich jejich pecky, které nebudou potřeba.
Následně si vezměte zavařovací sklenice, očistěte je a začněte do nich postupně vkládat kousky lahodného ovoce. Dělejte to pečlivě a snažte se docílit toho, aby u sebe byly namačkané co nejvíc. Netlačte ovšem příliš, jinak riskujete, že by vám praskly.
Meruňky oceníte kdykoliv během roku
Poté je zalijte vroucí vodou, přikryjte je vrškem od sklenic a nechejte okolo 15 minut trochu vychladnout. Následnou šťávu, co z nich vznikne, můžete vylít do kastrůlku či hrnce. Přidejte k ní cukr a nechejte vařit na cca 5 minut, poté z ohně kastrůlek odstavte a nechejte směs vychladnout.
Následně do sirupu přilijte šťávu z citronu a dobře promíchejte, poté nalijte na meruňky. Zadělejte je víčkem od sklenice a otočte vzhůru nohama. Zabalte je do ručníku, nechejte úplně vychladnout a poté je můžete dlouhodobě skladovat na chladném a tmavém místě. Pokud si chcete jejich chuť oživit, přidejte do sklenic lístky máty či zázvoru.