Meruňkový kompot bez potřeby sterilizace. Rychlý a chutný recept

Fotografie: Pexels

S koncem léta se také pojí velká ovocná úroda. Mezi typické ovoce, které je vhodné k zavaření, jsou meruňky. Kompot si ale můžeme připravit i bez nutnosti sterilizace. 

Jedná se o malé kulaté plody, které mají oranžovou až načervenalou barvu.. Na povrchu se nachází výrazná podélná rýha a povrch meruněk je plstnatý. Dužina je sladká a uvnitř se nachází jedna velká pecka. Díky kompotování si tento lahodný pokrm můžeme dopřávat i během zimních měsíců, nejen na konci léta. Kompot můžeme osvěžit přidáním máty nebo citronu. 

Fotografie: Pexels

Lahodné zavařeniny si připravíme ze 3 ingrediencí 

Na nakládané meruňky budeme potřebovat 3 jednoduché ingredience. Jednou z nich jsou samozřejmě meruňky, kterých si připravíme zhruba 800 gramů. Na takové množství budeme potřebovat ještě 2,5 litru obyčejné vody a 250 gramů cukru. Před samotnou přípravou je potřeba nejprve důkladně umýt sklenice, do kterých budeme meruňky ukládat. Ideální velikostí jsou 3 sklenice, každá o obsahu 1 litr. 

Fotografie: Pexels

Sklenice poctivě vydrhneme a je dobré jejich víčka nechat vyvařit. Jedině tak si zajistíme potřebnou čistotu a zamezíme tak výskytu nebezpečné plísně. Sklenice i víčka necháme oschnout a začneme si připravovat meruňky. Ty jednotlivě opláchneme a osušíme pomocí papírových utěrek. S pomocí velké rýhy, která se na povrchu meruňky nachází, každou z nich rozřízneme na dvě poloviny a zbavíme pecky. 

Místo zavařování nám stačí obyčejná vroucí voda

Vypeckované meruňky následně dáme do sklenic tak, aby každá z nich byla zhruba do jedné třetiny plná. Připravenou vodu umístíme do hrnce a dáme na sporák. Přivedeme ji k varu. Jakmile je voda vroucí, zalijeme s ní jednotlivé sklenice s meruňkami a to až po jejich okraj. Sklenice zavřeme pomocí víček a necháme stát zhruba 15 minut bez povšimnutí. Po té době vodu ze sklenice vylijeme zpět do hrnce. 

Vodu znovu přivedeme k varu a necháme zhruba 3 minuty vařit. Mezitím do sklenic s meruňkami nasypeme cukr. Jakmile voda začne vřít, sklenice znovu zalijeme a pečlivě zavřeme připravenými víčky. Nádobu poté otočíme dnem vzhůru a přikryjeme dekou. Takto připravené meruňky skladujeme na chladném a tmavém místě. Ideálním prostředím je tedy například sklep.