Naložená letní rajčata, na kterých si zaručeně pochutnáte. Po prvním soustu zapomenete na české nakládané okurky

naložená rajčata

Rajčata jsou oblíbenou letní surovinou, hlavně proto, že jich máme najednou plnou zahrádku. Často ale narychlo nevíme, jak takové množství plodů zpracovat.

Rajčata se dají v našich podmínkách vypěstovat relativně snadno. Není proto divu, že se do jejich pěstování na jaře mnoho lidí pouští. Nadšeni z toho, že se stromkům dobře daří, jich vysadíme hodně. Často pak ale nastává situace, že nevíme jak s vypěstovanými plody naložit. Jednoduchým řešením je si je zavařit a mít tak možnost rajčata konzumovat i v zimním období.

Ingredience potřebné na zavařená rajčata

  • 2,5 kg rajčat
  • křen (dají se použít listy i kořen)
  • 50 g kopru
  • 50 g petržele
  • pálivá paprika

Ingredience potřebné na přípravu marinády

  • 1,5 l vody
  • 150 ml octa
  • 2 lžíce soli
  • 4 lžíce cukru

Příprava na zavařování krok za krokem

Nejprve si na hrubém struhadle nastrouháme křen. Ten ve velké míse smícháme s paprikou, kterou máme zbavenou semínek a nakrájenou na tenké nudličky. Nadrobno nakrájíme také kopr a petržel a všechny tyto ingredience důkladně promícháme. Vznikne nám lahodná a lehce pikantní náplň, kterou budeme následně plnit rajčata.

rajčata bazalka
Fotografie: Pexels

Rajčata přepůlíme a vydlabeme

Na tento typ zavařování jsou ideální rajčata větší, každé rajče totiž nejprve přepůlíme a poté zbavíme jeho vnitřní části. Tu totiž nahradíme námi připravenou směsí. Jakmile máme rajčata připravená, sklenice, do kterých je budeme umisťovat, pečlivě sterilizujeme. Na to nám postačí je umístit do trouby na 150 stupňů a nechat je zde po dobu 15 minut. Víčka, která ke sklenicím patří, vyvaříme.

Rajčatový salát s cibulí (nakládaný od babičky): Chutná jako z od věhlasného šéfkuchaře

Každou sklenici naplníme až po její okraj

Během toho si připravíme marinádu. Do hrnce nejprve nalijeme vodu, kterou ochutíme cukrem a solí. Jakmile jsou obě složky vyvařené, nalijeme do hrnce také ocet a necháme směs vařit několik minut. Mezitím na dno každé sklenice umístíme listy křenu, které následně zakryjeme rajčaty. Těmi postupně plníme sklenice až po okraj a následně je zalijeme horkou vodou.

Výměna vody za připravenou marinádu

Sklenice, ve kterých máme rajčata s horkou vodou, opatříme víčky a necháme 10 minut odpočívat. Poté vody ze sklenic vylijeme a nahradíme ji připravenou marinádou z vody, octa, soli a cukru. Nyní opět sklenice uzavřeme a jednu po druhé postupně sterilizujeme ve velkém hrnci. Jakmile je tento proces hotový, sklenice s rajčaty necháme vychladnout a uskladníme. Kdykoliv dostaneme chuť na rajčata, můžeme konzumovat.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*