Snadná metoda pěstování rajčat zaručí maximálně možnou úrodu

Občas se mohou zahrádkáři setkat s tím, že jejich rajčata ve skleníku neplodí. Tento problém může být způsobem právě tím, že rajčatové květy nejsou dostatečně opyleny, jelikož se hmyz do skleníku nemůže dostat. Jak tedy docílit toho, aby rajčata bez potíží plodila i bez opylení?

Rajče jako jeden z nejoblíbenějších druhů zeleniny

Jako jeden z nejčastějších druhů zeleniny zahrádkáři pěstují právě rajčata. Rajče se botanicky nazývá Solanum lycopersicum a můžeme ho zařadit do čeledi lilkovitých. Tato rostlina je považována za trvalku, kvalitní plody ale dává zhruba jeden rok.

Původ má rajče v Americe. Rajčata jsou všeobecně velice zdravá, obsahují hlavně vitamín B, C, lykopeny, vlákninu, menší množství beta-karotenu a také některé další látky jako třeba draslík a chrom.

Protože rajčata neobsahují žádný tuk, jsou vhodná při redukčních dietách. Mohou se pyšnit i určitým množstvím antioxidantů, tudíž je to zelenina blahodárná pro naše zdraví. Konzumace rajčat se doporučuje u lidí, kteří se léčí hlavně s kardiovaskulárními nemocemi. Skvělé účinky může mít i při nespavosti a depresích.

Jak rajčata pěstovat?

Jak jsme již v úvodu zmínili, rajčata lze pěstovat především ve skleníku, v kterém se udržuje stálá teplota, která rostlině prospívá. Můžete je však vysadit i venku na zahradě. Důležité je myslet na pravidelnou zálivku a případné hnojení.

Také je vhodné rajčata podepřít tyčemi, jelikož se často táhnou až do výšky dva metry. Neměly by být ovšem delší. Pokud mají tendence růst dál, zaštípněte je. Pravidelně také rajčata zbavujte nepotřebných a suchých lístků. Vraťme se ale ke skleníku.

V tom byste měli pravidelně větrat. Ideální teplota pro rajčata je asi 23 až 27 stupňů Celsia. Pokud vám rajčata nebudou chtít plodit, až budou v květu, mírně s nimi každý den zatřeste. Pyl opadá a mělo by dojít k tvorbě plodů. Přejeme vám dobrou úrodu!

Fotografie: Pixabay, Freepik

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]