Rajčatový salát s cibulí (nakládaný od babičky): Chutná jako z od věhlasného šéfkuchaře

Z rajských jablíček si můžete připravit výtečný salát, na jehož přichystání vám stačí už jen pár dalších surovin.

Jestliže máte rádi rajčata, nejspíše si je přidáváte do nejrůznějších jídel a pokrmů nebo je k hlavnímu chodu přikusujete jen tak. Ať už je servírujete jako oblohu na talíři, součást receptu nebo samostatně, vaše záliba v nich by mohla znamenat, že vám zachutná i salát z rajčat. Jeho příprava je jednoduchá a zvládnete si jej přichystat během několika minut, když zrovna budete mít chuť na sladké červené plody.

Potřebné ingredience a postup

Přibližně na 1 kg čerstvých rajčat si připravíte 4 středně velké cibule, polovinu paličky česneku (asi 5-6 stroužků), med, citronovou šťávu, olivový olej, sůl, mletou sladkou papriku a bazalku. Cibuli si oloupete, to samé uděláte i s česnekem, rajčata umyjete a nakrájíte na plátky. I cibuli nakonec naporcujete na kolečka a připravíte si ještě navíc umytou zavařovací sklenici.

Do nádoby skládáte postupně plátky rajčat, na ně cibuli, pak opět červené plody a občas prokládáte česnekem. Takto vrstvíte potraviny do té doby, než se dostanete k samotnému hrdlu sklenice. V misce si pak přichystáte nálev, jímž zeleninu zalijete. 7 lžic olivového oleje smícháte s 3 lžícemi medu, lžičkou soli, bazalky, mleté papriky a 4 lžícemi citronové šťávy.

okurkový salát

Okurkový salát jak jej neznáte. Vyměňte jednu surovinu a bude 10krát zdravější a levnější – babiččino tajemství

Salát můžete kdykoliv po částech odebírat

Výslednou směs důkladně promíchejte a všechnu najednou nalijte do zavařovací sklenice. Pak už nádobu důkladně zavíčkujete a necháte odpočívat v lednici. V chladu by měl salát strávit minimálně jednu noc, po níž bude nádherně uležený a chutný. Pak už vám nezbývá nic jiného, než abyste po částech odebírali a postupně ujídali rajčata tak dlouho, dokud nebude sklenice prázdná a vy si budete muset udělat další porci.

Koření pak můžete různě obměňovat, přidávat další, některé ubrat nebo změnit jejich poměry.  Jakmile dosáhnete stavu, kdy vám bude salát chutnat nejvíce, zapište si přesnou kombinaci koření, abyste příště věděli, jak to máte rádi. Uvidíte, že tento salát zachutná vám i vašim známým, kteří si na něj znovu rádi přijdou. Podávat jej můžete samotný, jako oblohu k masu nebo s trochou sýra v jedné misce.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]