Okurkový salát jak jej neznáte. Vyměňte jednu surovinu a bude 10krát zdravější a levnější – babiččino tajemství

okurkový salát

S příchodem vyšších teplot se začnou na stolech objevovat osvěžující letní saláty, které ochlazují a jsou lehké na trávení. Ten okurkový zná každý, ale dá se připravit i jinak.

Okurkový salát se nejčastěji využívá jako příloha k masu s bramborami. Celý hlavní chod tak osvěží, ale pomůže i tomu, aby se vše lépe trávilo. Někdo připravuje okurkový salát pouze jako ochucenou nastrouhanou okurku. Pokud však máte v oblibě ten, do kterého se přidává smetana, pak se podívejte, jak s ním můžete zakouzlit. Lépe chutná, má mnohem méně kalorií a ještě jeho příprava bude stát méně peněz.

Ingredience na okurkový salát

  • salátová okurka
  • podmáslí
  • sůl
  • cukr
  • kopr

Postup přípravy okurkového salátu

V této variantě se nahrazuje zakysaná smetana za podmáslí. To je v podstatě zbytkovým produktem při výrobě másla. Podmáslí se oddělí od tuku a odlévá se pryč. Má velmi nízký obsah tuku a poté, co se smíchá s mlékem nebo smetanou a opět se zakysá, vzniká podmáslí, produkt, který si pod tímto názvem zakoupíte v obchodě. Jeho nakyslá chuť je poměrně výrazná a samo o sobě tak salát dochutí a nemusíte tak přidávat ocet.

Křupavý okurkový salát s česnekem a cibulí. Naložený ve sklenici vydrží několik měsíců

Podmáslí má také mnohem méně kalorií než smetana a výsledný salát je tak lehčí, zdravější a chuťově výraznější. Podmáslí může měnit svou konzistenci a tak pokud jej máte příliš tekuté, vyndejte je z lednice a nechte odšroubované alespoň půl hodiny v pokojové teplotě. Podmáslí tak více zhoustne.

okurkový salát s koprem
Fotografie: Freepik

Oloupanou salátovou okurku můžete nakrájet na tenké plátky nebo nastrouhat na hrubém struhadle. Mírně ji osolte a na pár minut odstavte, aby pustila přebytečnou vodu, Tu pak vymačkejte a odlijte pryč. Pak okurku zalijte hustým podmáslím, dochuťte solí a trochou cukru. Na závěr můžete do salátu zamíchat nadrobno nasekaný čerstvý kopr. Salát dejte do lednice a nechte dobře vychladit, než jej budete podávat.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*