Recept z babiččina sešitu: Jarní detoxikační salát z červené řepy a papriky

Tento salát z řepy a papriky si rozhodně zamilujete. Dost možná vás totiž vrátí do dětství, kdy jste podobný salát určitě jedli.

Určitě se vzpomínáte na to, jak vaše babička dělala skvělý salát z červené řepy, který se podával k nějakému jídlu s masem. Jako děti jste ho určitě milovaly, protože byl chuťově opravdu skvělý. Dnes je tu pro vás připravený recept na podobný salát, jen se do něj kromě řepy přidává ještě červená paprika. Tak co, vyzkoušíte ho?

Co budete potřebovat

  • 2 kg červené řepy
  • 1 kg červené papriky
  • 500 g cibule
  • 200 ml 10% octa
  • 100 ml vody
  • 100 g cukru
  • 1 lžíce hrubé soli
  • bobkové listy
  • hřebíček

Nic na tom není

Nejprve si uvařte neoloupanou řepu. Poté ji nechte vychladnout. Teprve po uvaření a vychladnutí ji můžete oloupat. Poté si ji nastrouhejte na hrubém struhadle. Červenou papriku si překrojte napůl a odstraňte z ní semínka. Následně ji nakrájejte na proužky. Cibuli si oloupejte a poté nakrájejte nadrobno. V hrnci si svařte ocet, vodu, cukr, sůl, bobkové listy a hřebíček. Poté přidejte papriku a cibuli.

Směs nechte několik minut vařit. Poté k ní přidejte řepu a vše pořádně promíchejte. Poté už můžete dát řepný salát s červenou paprikou do zavařovacích sklenic. Sklenice pevně uzavřete víčky. Na dno velkého hrnce dejte pár hadříků. Poté do něj přidejte sklenice a nalijte tolik vody, aby téměř pokrývala sklenice. Jakmile voda začne vřít, začněte odpočítávat 10 minut. Po tu dobu nechte sklenice v hrnci.

A máte hotovo

Nakonec si sklenice vyndejte z hrnce a položte je na kuchyňskou utěrku lícem dolů. Nechte sklenice úplně vychladnout. Poté, co s budete jisti, že jsou vychladlé, je uložte někam do komory nebo do spíže. Uvidíte, že tento salát vám přijde vhod především v zimních měsících. Rozhodně ho vyzkoušejte. Přejeme vám dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]