Domácí vepřové konzervy, nekonečná zásoba rozpadajícího se masa do spíže

Kdysi bývaly velmi oblíbené a pak upadly v zapomnění. Domácí vepřové konzervy skrývají dostatek masa pro rychlou přípravu kompletního jídla, nebo i na cesty.

Konzervování různých pokrmů je v našich zemích každoroční klasikou. Nakládáme ovoce i zeleninu a během zimy jen sáhneme do zásob a můžeme si pochutnat. Nakládání různého masa bylo kdysi také velmi populární a dnes se k němu lidé vrací. Mít ve spíži několik domácích konzerv s hotovým vepřovým masem, které je už tepelně zpracované, jistě není k zahození. Navíc, když je maso po otevření tak křehké, že vám doslova také v ústech.

Suroviny na přípravu vepřových konzerv

  • 1 kilogram vepřového masa
  • Lžička černého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • Podle chuti sůl

Postup přípravy vepřových konzerv

Jako u každého jiného konzervování je nezbytné nejprve připravit sklenice a víčka. Důkladně je umyjte a vysterilizujte. Na sterilizaci vám poslouží myčka na nádobí. Dejte do ní sklenice s víčky bez čisticího prostředku a zapněte ji na nejdelší program s nejvyšší teplotou. Pokud myčku nemáte vyvářet sklenice i víčka alespoň deset minut ve vodě. To by mělo stačit. Na kilo masa budete potřebovat 4-5 sklenic.

Maso nakrájejte na středně velké kousky. Nejchutnější konzervy jsou z bůčku nebo krkovice. Kousky masa dejte do mísy a promíchejte je se solí a pepřem.

Maso následně nandejte do sklenic co nejtěsněji tak, aby k okraji sklenice zbývalo asi centimetr a půl volného místa. Přidejte bobkový list a nové koření. Pokud máte menší sklenice, dejte jen půlku bobkového listů, aby obsah pak nebyl nahořklý.

Sklenice přikryjte víčkem z alobalu a dejte je do trouby rozehřáté na 170 stupňů Celsia. Pečlivě hlídejte a ve chvíli, kdy začne šťáva vřít, teplotu sundejte na 110 stupňů Celsia a takto vařte dvě a půl hodiny. Až tato doba uplyne, vypněte troubu a nechte v ní sklenice ještě asi půl hodiny vychladnout. Pak už je můžete bezpečně uzavřít sterilními víčky a domácí konzervy jsou hotové.

Tipy na závěr

Existuje několik variant přípravy domácích vepřových konzerv. Ta nejjednodušší je na kilo nakrájeného masa 20 gramů soli a důkladně promíchat. Nandat do sklenic a uzavřít víčky. Zavařovat v hrnci 80 minut. Pak nechat vychladnout a druhý den zavařovat opět 80 minut. Vzniknou výborně konzervy, které můžete konzumovat ohřáté s přílohou, nebo jen tak namazané na čerstvý chléb.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]