Už žádné rozčilování při loupání vajec. Stačí zkusit fintu, kterou běžně používají zkušení kuchaři

Fotografie: Depositphotos

Milovníci vajíček budou jistě rádi znát rady, jak je vařit, aby šla skořápka rychle oloupat. V mnoha případech za horší práci může špatná technika přípravy.

Občas se vám může stát, že při loupání vajec vám bude zůstávat bílek přilepený ke skořápce. Taková skutečnost znepříjemňuje práci, a navíc se přitom začne člověk rozčilovat. V případě, že byste chtěli připravovat nějaké hezké pohoštění, takto oloupaná vajíčka nebudou vypadat příliš lákavě. Příkladem jsou chlebíčky na oslavu, na nichž si lidé dávají záležet.

Dbejte na správné vaření

Abyste mohli snadno vajíčka oloupat, je potřeba znát správnou techniku jejich vaření. Vezměte si k ruce hrnec a dejte do něj vejce. Poté jej naplňte vodou tak, aby byla přibližně 5 cm na nimi. Do vody přidejte lžičku jedlé sody. Díky tomu nedojde k lepení bílku na skořápku, protože soda zvyšuje ve vodě pH. Následně hrnec přesuňte na plotýnku a přiveďte vodu k varu. Vařte vejce 5 minut na mírném ohni naměkko nebo 10 minut natvrdo.

Po dováření zkuste tento postup

Až uběhne 5 nebo 10 minut, slijte z hrnce horkou vodu do dřezu a ihned do něj napusťte studenou vodou. Pokud máte v mrazáku kostky ledu, využijte i je a přidejte je k vajíčkům.

Jestliže led nemáte, několikrát slijte vodu a napusťte novou, dokud vejce nebudou úplně studená. Ledová tekutina má ten efekt, že se vajíčko uvnitř zmenší a tím pádem se odlepí od skořápky. Poté půjde loupání mnohem snadněji.

Válení vajíček pro snadné loupání

Jestliže vám nepomůže metoda s prudkým vychlazením, máte možnost vyzkoušet ještě tento postup. Jedná se o válení vajíček dlaní, které by mělo pomoci. Vychlazená vejce vyndejte z vody a na každé straně s nimi klepněte o linku. Poté si jej dejte na rovnou plochu a položte na něj celou dlaň.

Fotografie: Pexels

Začněte válet dopředu a dozadu, jako kdybyste pracovali s válečkem na těsto. Metoda je velice jednoduchá, ale přitom účinná, a navíc k ní nepotřebujete žádné zkušenosti. Dávejte si pozor, abyste ho nerozmáčkli. Až bude dostatečně popraskané, vložte ho do vody a skořápka by měla jít téměř sama snadno dolů.

Zdroj: Goodhousekeeping

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]