Stačí pár kostek ledu, abyste uvařili dokonalé vejce podle vašich představ. Už nikdy nebude příliš tvrdé ani příliš měkké

V každé domácnosti dnes každý najde mrazák s kostkami ledu stejně jako stopky, popřípadě aplikaci na chytrém telefonu. S pomocí těchto dvou věcí si můžete uvařit vejce přesně podle vašeho přání.

Vejce by měla patřit do jídelníčku každého z nás. Díky svému složení a benefitům pomáhají lidskému zdraví, navíc je možné je uvařit hned několika způsoby podle toho, na co máte zrovna chuť. Dobrou zprávou je i to, že pokud nemáte rádi u vejce natvrdo uvařený žloutek úplně, můžete vyzkoušet trik, díky kterému bude žloutek uvařen z poloviny.

Přínos vajec pro lidské zdraví

Mezi největší výhody při konzumaci vajíček patří určitě to, že jsou kvalitním zdrojem bílkovin, které jsou základním stavebním kamenem svalů. Dále jsou také bohatým zdrojem vitamínu D důležitého pro stavbu kostí. Vitamín D zároveň podporuje imunitní systém. Vejce také napomáhají správné hladině zdravého cholesterolu.

Jako další benefity jistě stojí za zmínku také spousta minerálních látek, antioxidantů a aminokyselin. Protože jsou vajíčka zdravá, můžete si je dopřát v mnoha formách. Příkladem může být volské oko, míchaná vajíčka nebo vejce natvrdo. Jelikož si je můžete uvařit těmito způsoby, lze si je dopřát jak na snídani, oběd, tak i na večeři.

Způsob vaření vajec

Ne každý člověk má rád zcela uvařený žloutek, ale naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak udělat, aby byl žloutek lehce nedovařený. Tomuto typu vajíček se také říká vejce na hniličku. Mnoho lidí však stále netuší, jak správně takové vejce uvařit. Budete potřebovat pouze vejce, vodu, pár kostek ledu a stopky.

vejce v lednici
Fotografie: Freepik

Trik na vaření vajec

Vezměte si k ruce středně velký hrnec a napusťte do něj vodu. Poté ji přiveďte k varu a jakmile bude voda vroucí, vložte do ní vejce. Jakmile uplyne 30 sekund od vložení vajec do hrnce, přidejte do vody k vejcím pár kostek ledu a trochu stáhněte plotýnku. Díky pár kostkám ledu snížíte teplotu vody.

Nyní stačí zapnout stopky a počkat dostatečně dlouhou dobu na to, aby byl žloutek uvařen podle našich představ. Po 2 až 3 minutách bude žloutek hodně tekutý, ale už kolem něj bude skoro hotový bílek. Po 5 až 6 minutách vaření budete mít vejce na hniličku. Jestliže necháte vejce v hrnci 10 minut, získáte tím, zcela uvařené vejce natvrdo.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*