Ve velmi oblíbeném sýru byla objevena zdravotně nebezpečná bakterie. Úřady varují všechny zákazníky

Fotografie: Catarinagafonso / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Milovníci sýra raclette by se měli mít na pozoru. Oblíbený velkoobchodní řetězec totiž vydal naléhavé varování pro své zákazníky.

Chlazený sýr, který se prodává v řetězci Makro, byl označen jako nebezpečná potravina. Bylo tak rozhodnuto na základě zjištění, že obsahuje nebezpečnou bakterii E. coli. Ta může způsobit vážné zdravotní komplikace, především u citlivějších jedinců.

Pokud jste si tento sýr zakoupili, rozhodně ho nejezte

Problém, o kterém na svém webu obchodní řetězec Makro informoval, se týká výrobku Assiette la Raclette, sýr chlazený. Jeho hmotnost je 540 g a byl v Makru prodáván v období mezi 19. lednem a 14. březnem 2025. Závadné jsou konkrétní šarže, a to s datem spotřeby 26. března 2025, 2. dubna 2025 a 16. dubna 2025.

Podle vyjádření vedoucí oddělení kvality není tento výrobek vhodný ke konzumaci a zákazníci by jej měli neprodleně vrátit. To mohou udělat v kterémkoli obchodě řetězce Makro. Na místě jim hned budou vráceny peníze. Možnost vrácení trvá až do 16. dubna 2025.

V Česku velmi oblíbená kosmetika byla okamžitě stažena z prodeje. Obsahuje nebezpečné látky

Poradíte si i bez účtenky

Pokud již nemáte k produktu účtenku, nemusíte zoufat. O vystavení duplikátu můžete požádat zákaznickou recepci. Prodejce si je tohoto pochybení vědom, a proto se snaží zákazníkům maximálně usnadnit proces vrácení.

Sýr
Fotografie: Pexels

I přesto, že bakterie E. coli je běžnou součástí střevní mikroflóry, kmen, který byl nalezen v sýru, může produkovat nebezpečné toxiny. Ty dle Healthline kromě zažívacích potíží mohou vyvolat i tzv. hemolyticko-uremický syndrom u citlivých a oslabených jedinců včetně dětí, kdy hrozí až selhání ledvin. Na SvětěKreativity jsme také informovali o nebezpečné kosmetice, která byla nedávno stahována z prodeje.

Zdroj: Makro, Healthline

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*