Trubičky patří mezi tradiční dezerty, které bývaly oblíbené za minulého režimu. Ani po převratu ale jejich popularita neochladla, byť se na trhu objevili velcí konkurenti v podobě nejrůznějších druhů západních dortů a cukrovinek. I přesto si ale křehké trubičky s krémovou náplní zachovaly svou oblíbenost.
Jsou totiž naprosto skvělé a na přípravu celkem snadné. Kromě toho existuje celá řada nejrůznějších variací receptu od různých druhů těsta až po ochucené jogurtové, šlehačkové nebo bílkové náplně. My vám dnes přineseme jeden z nich, který se vyznačuje snadno připravitelným těstem a slaďoučkou vanilkovou náplní.
Pro výrobu kremrolí budeme potřebovat:
Na těsto:
- 250 ml oleje
- 250 ml vody
- 750 g mouky
- špetka soli
- budete potřebovat i cukrářské kovové trubičky na tvarování
Na vanilkový krém:
- 250 g másla
- 250 g cukru
- 5 lžic mouky
- 3 vejce
- 1 litr mléka
- 1 polévková lžíce vanilkové esence
- olej
- moučkový cukr na posypání
Postup práce:
Nejprve předehřejeme troubu na 180 °C.
Pak připravíme těsto. Do větší mísy dejte olej, vodu, mouku a špetku soli a elektrickým hnětačem zpracujte do hladkého těsta. To pak vyválejte na plát tenký asi 3 milimetry a nakrájejte z něj pruhy zhruba 20 cm dlouhé a 3 cm široké. Ty pak omotejte kolem kovových cukrářských trubiček potřených máslem, zamáčkněte spoje, aby se vám při pečení trubičky nerozbalovaly, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte, až těsto zrůžoví, což může trvat zhruba 15 minut. Po dopečení nechte trubičky lehce zchladnout, abyste se nepopálili a sundejte je z trubiček.
Než vychladnou, připravíme si krém.
Do rendlíku rozbijte vejce, které rozšlehejte šlehačem. Pak přidejte cukr, mléko, vanilkovou esenci a mouku a vše znovu promixujte do hladka. Nakonec přidejte nakrájené změklé máslo a na mírném ohni přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte směs tak dlouho, dokud nezhoustne do konzistence pudinku. Pak odstavte z plotny a nechte vychladnout.
Krémem pak naplníme zdobící sáček nebo velkou stříkačku a naplníme krémem vychladlé trubičky, které na závěr posypeme moučkovým cukrem.
Trubičky se sněhovým krémem
Do kremrolí můžete namísto vanilkového krému naplnit také klasickou sněhovou náplň, kterou připravíte jednoduše tak, že v rendlíku rozvaříte 280 g cukru s trochou studené vody. Bílky pomalu šleháte do sněhu a v průběhu k nim přilíváte cukrový rozvar. Až bude sníh úplně tuhý, přilijte k němu šťávu z půlky citronu a šlehejte do zchladnutí.