Vanilkové trubičky s lehkým krémem potěší na každé oslavě

Trubičky patří mezi tradiční dezerty, které bývaly oblíbené za minulého režimu. Ani po převratu ale jejich popularita neochladla, byť se na trhu objevili velcí konkurenti v podobě nejrůznějších druhů západních dortů a cukrovinek. I přesto si ale křehké trubičky s krémovou náplní zachovaly svou oblíbenost.

Jsou totiž naprosto skvělé a na přípravu celkem snadné. Kromě toho existuje celá řada nejrůznějších variací receptu od různých druhů těsta až po ochucené jogurtové, šlehačkové nebo bílkové náplně. My vám dnes přineseme jeden z nich, který se vyznačuje snadno připravitelným těstem a slaďoučkou vanilkovou náplní.

Pro výrobu kremrolí budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 250 ml oleje
  • 250 ml vody
  • 750 g mouky
  • špetka soli
  • budete potřebovat i cukrářské kovové trubičky na tvarování

Na vanilkový krém:

  • 250 g másla
  • 250 g cukru
  • 5 lžic mouky
  • 3 vejce
  • 1 litr mléka
  • 1 polévková lžíce vanilkové esence
  • olej
  • moučkový cukr na posypání

Postup práce:

Nejprve předehřejeme troubu na 180 °C.

Pak připravíme těsto. Do větší mísy dejte olej, vodu, mouku a špetku soli a elektrickým hnětačem zpracujte do hladkého těsta. To pak vyválejte na plát tenký asi 3 milimetry a nakrájejte z něj pruhy zhruba 20 cm dlouhé a 3 cm široké. Ty pak omotejte kolem kovových cukrářských trubiček potřených máslem, zamáčkněte spoje, aby se vám při pečení trubičky nerozbalovaly, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte, až těsto zrůžoví, což může trvat zhruba 15 minut. Po dopečení nechte trubičky lehce zchladnout, abyste se nepopálili a sundejte je z trubiček.

Než vychladnou, připravíme si krém.

Do rendlíku rozbijte vejce, které rozšlehejte šlehačem. Pak přidejte cukr, mléko, vanilkovou esenci a mouku a vše znovu promixujte do hladka. Nakonec přidejte nakrájené změklé máslo a na mírném ohni přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte směs tak dlouho, dokud nezhoustne do konzistence pudinku. Pak odstavte z plotny a nechte vychladnout.

Krémem pak naplníme zdobící sáček nebo velkou stříkačku a naplníme krémem vychladlé trubičky, které na závěr posypeme moučkovým cukrem.

Trubičky se sněhovým krémem

Do kremrolí můžete namísto vanilkového krému naplnit také klasickou sněhovou náplň, kterou připravíte jednoduše tak, že v rendlíku rozvaříte 280 g cukru s trochou studené vody. Bílky pomalu šleháte do sněhu a v průběhu k nim přilíváte cukrový rozvar. Až bude sníh úplně tuhý, přilijte k němu šťávu z půlky citronu a šlehejte do zchladnutí.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]