Vegetariáni zajásají: Zapečené brambory s houbami jsou přímo božské

V dnešní době si už mezi recepty vyberou i vegetariáni. Jídla bez masa však nemusí být vůbec nudná. Právě naopak. Pokud se rozhodnete uvařit si tento skvělý pokrm, rozhodně neuděláte chybu. Zapečené brambory s houbami jsou chutné, levné, a hlavně jednoduché na přípravu. Pusťte se do toho.

Recept na zapečené brambory s houbami

Připravte si následující ingredience:

– 400 gramů brambor

– 200 gramů hub (žampiony nebo houby lesní)

– 5 vajec

– 1 cibuli

– 200 gramů zakysané smetany

– 100 gramů tvrdého sýra na strouhání

– 2 stroužky česneku

– 10 gramů soli

– 5 gramů černého mletého pepře

– 5 gramů ideálně čerstvé bazalky

Jak postupovat při výrobě zapečených brambor s houbami

Nejprve si oloupejte brambory, omyjte je pod tekoucí vodou a pokrájejte na středně velké kostičky. K ruce si pak vezměte hlubokou a velkou pánev, nalijte do ní trochu slunečnicového oleje a nechte jej rozpálit na plotně. Poté do něj vložte kostičky brambor a restujte do zlatova ze všech stran.

V další fázi přidejte k bramborám na kousky nakrájené a očistěné houby a najemno nasekanou cibuli. Směs ochuťte bazalkou, solí, pepřem, přidejte lisovaný česnek a důkladně promíchejte. Brambory s ostatními surovinami přesuňte z pánve do plechu vymazaného olejem a rovnoměrně rozprostřete.

Posléze si v misce vyšlehejte vejce, přidejte k nim zakysanou smetanu, osolte a směsí přelijte brambory, houby a cibuli. Pokrm dejte zapéct do trouby na dvacet minut při 180 stupních Celsia. V posledních pěti minutách jídlo posypte strouhaným sýrem a dopékejte dozlatova.

Servírování zapečených brambor s houbami

Brambory podávejte ideálně teplé. Hodit se k nim bude například zeleninový salát, nebo nakládaná zelenina ve sladkokyselém nálevu. Ochutit porci lze i studenými omáčkami dle obliby, jako je tatarka, majonéza, hořčice, nebo kečup.

Zarputilí milovníci masa mohou samozřejmě do pokrmu zakomponovat jakékoliv uzeniny, nebo kuřecí, či krůtí maso. Přejeme vám dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]