Vejce lze udělat hned na několik způsobů. Když zapojíte fantazii a svou kreativitu, tak z nich vykouzlíte jídlo, nad kterým se bude olizovat celá rodina.
Nebojte být v kuchyni nápadití. Jednotlivé ingredience je možné spolu různě kombinovat. Určitě znáte bramboráky, do který se přidává vejce. A co takhle udělat bramborové placky bez nich a vejce jen na ně položit, aby se usmažilo? Že vás to nikdy nenapadlo? Nás ano, a proto vám přinášíme následující recept. Přísady do něho jsou běžně v domácnosti dostupné.
Co budete potřebovat
- 2 středně velké brambory
- 2 vejce
- svazek zelené cibule
- 2 lžíce rostlinného oleje (řepkový, slunečnicový, olivový)
- 1 polévková lžíce mouky
- sůl a pepř dle potřeby
Postup přípravy
- Prvním krokem v kuchyni při přípravě tohoto receptu bude omytí brambor, jejich oloupání a nastrouhání na hrubém struhadle. Vymačkejte z nich vodu a dejte je do hlubší misky, abyste mohli připravit směs na placky.
- Pak nadrobno nakrájejte zelenou cibulku a smíchejte ji s nastrouhanými bramborami.
- Směs doplňte dvěma vaječnými bílky, solí, pepřem a rostlinným olejem a vše velmi dobře promíchejte.
- Vezmete hlubší pánev a na ní rozehřejete olej. Do něho dáte polévkovou lžící kupky bramborové směsi a vytvoříte z nich placky s dolíkem uprostřed. Do něho dáte žloutek, který osolíte a opepříte. Je důležité v plackách důlky udělat, aby měl kde žloutek držet a nevytekl ven na pánev.
- Pánev přikryjte pokličkou a vše smažte na středním plamenu asi 5 minut. Potom placky i se žloutkem otočte a smažte další 3 minuty i déle podle potřeby.
- Tento pokrm již nevyžaduje žádnou další přílohu v podobě pečiva, protože obsahuje i brambory. Ale můžete ho doplnit zeleninovým salátem, čímž zvýšíte výživovou hodnotu jídla, které lze podávat na oběd i večeři.
Napište komentář