Vepřová i drůbeží játra v neobvyklém „těstíčku“ podle receptu mé babičky. Roztají se v ústech, kam se hrabe kuřecí kůrka nebo kachna

Poznejte recept, který vás naučí milovat játra. Je netradiční, ale o to více chutný. Navíc k jeho přípravě budete vycházet jen ze surovin, které máte běžně doma.

Játra rozdělují lidi na dvě skupiny – jedni je milují, druzí se jim zarytě vyhýbají. Jestliže patříte do té druhé skupiny, zkuste jim dát ještě jednu, poslední, šanci a připravte je podle babiččina tajného receptu. Kromě toho, že se vám budou takřka rozplývat na jazyku, svůj jídelníček obohatíte o významný zdroj vitamínů a minerálů. (Přesvědčení, že jsou játra škodlivá kvůli vysokému obsahu vitamínu A a škodlivin, je již nějaký čas vědecky vyvráceno).

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 600 gramů vepřových či drůbežích jater
  • 1 kus vejce velikosti M
  • 1 kus středně velké kuchyňské cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička cukru krupice
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • kukuřičná mouka na obalování
  • rostlinný olej na smažení (ideálně slunečnicový)

Postup přípravy jater krok za krokem:

Ze všeho nejdříve si veškeré potřebné suroviny vyskládejte na pracovní desku. Ušetříte tak nějaký čas a navíc získáte lepší přehled o tom, co jste již použili a co vám zbývá. V prvním kroku přípravy si k ruce vezměte játra – klasicky se používají ta vepřová, ovšem pokud máte opravu velký strach ze škodlivin, které játra mohou obsahovat, zvolte drůbeží. Drůbež totiž nežije dostatečně dlouho na to, aby se v jejích játrech stačily škodliviny usadit. Vybraná játra omyjte pod tekoucí vodou, osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na větší kousky.

Drůbeží játra bude stačit přepůlit, popřípadě je nemusíte krájet vůbec. Až budete mít játra připravená, pusťte se do přípravy marinády. Ve středně velké (nejlépe skleněné) misce rozšlehejte vejce, ke kterým přidejte sůl, čajovou lžičku cukru, půl lžičky jedlé sody a prolisovaný (nebo utřený) česnek.

Směs dobře promíchejte, a poté do ní ponořte předpřipravená játra. Aby játra nasákla dostatek marinády, nechte je asi 2 hodiny v ledničce odpočinout.

Mezitím, co se játra marinují, si k ruce vezměte cibuli, kterou oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Ta následně orestujte na troše dobře rozpáleného oleje. Jakmile cibule zezlátne, z oleje ji vyjměte a přeneste na talíř. Olej nevylévejte – budete v něm později smažit játra. Po uplynutí potřebných 2 hodin vyndejte játra z ledničky a každý kousek důkladně obalte v kukuřičné mouce. Jakmile budou všechny kousky jater obalené, opět rozpalte na pánvičce olej a každý z nich osmažte ze všech stran dozlatova.

V ideálním případě zvolte takovou pánev, na níž se vám vejdou všechny kousky jater naráz. Až budou všechny zlatavé, přisypte k nim dříve osmaženou cibuli a směs promíchejte. Poté pánev přiklopte pokličkou a směs nechte několik minut na mírném plamenu dusit. Hotová játra podávejte s rýží nebo s bramborem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*