Vepřové řízky trochu jinak. Jednou surovinou je známý sýr

Řízky jsou báječná věc. I když jde o vynález rakouský, zejména Češi si maso smažené v těstíčku velmi oblíbili a ve společnosti s vařeným bramborem a okurkovým salátem se stalo součástí slavnostnějšího nedělního oběda. Co byste řekli na to, že takovou dobrůtku, jako je řízek, jde ještě více zdokonalit? No vážně! Stačí přidat navíc jen dvě ingredience, které zajistí, že se vám řízek v ústech bude doslova rozplývat. Uvidíte, že takový jste ještě nejedli.

Na vylepšený řízek budeme potřebovat:

  • 4 plátky vepřového masa
  • 4 plátky sýru cheddar
  • 4 plátky libové slaniny
  • 1 vejce
  • hladká mouka
  • tuk na smažení
  • sůl, pepř
  • bazalka, oregano
  • sekané bylinky dle vlastního výběru (pažitka, petrželka atd.)

Postup výroby

Připravené plátky masa důkladně naklepeme, nožem přeřezáme případné blanky na okrajích, aby se nám maso na pánvi nekroutilo, a posypeme jej solí a pepřem, případně dalším oblíbeným kořením, které důkladně vetřeme do jeho povrchu a necháme deset minut odpočívat.

TIP: Pokud chcete řízky křehčí a ochucené po celé tloušťce masa, naložte je předem takto naklepané a nakořeněné na pár hodin do mléka.

Poté si připravíme tři misky nebo talíře. Do jedné připravíme mouku, do druhé vajíčko a do třetí strouhanku. Maso postupně obalíme v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance.

TIP: Z mouky a strouhanky můžeme udělat těstíčko, které můžeme dochutit pivem nebo mlékem. Pak obalujeme jen ve dvojobalu.

Na rozpálené pánvi osmažíme řízky dozlatova.

A teď vylepšení

Osmažené řízky vložíme do pekáčku nebo žáruvzdorné mísy a jejich povrch posypeme bazalkou a oreganem. Na každý řízek položíme plátek slaniny a navrch sýr. Pokud budeme chtít, můžeme přidat pokrájená rajčátka.

V předehřáté troubě pečeme na 160°C zhruba 15 minut. Po vyjmutí posypeme bylinkami.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]