Recept na delikatesní vepřový bůček v pivní omáčce. Oběd jako z pětihvězdičkové restaurace, přitom na něj stačí nejlevnější kupované maso! Pořádně masitý oběd

Pokud máte chuť na pořádné jídlo z kvalitního masa, vsaďte na vepřový bůček, který uděláte i s pivní omáčkou. Tímto potěšíte každého (nejen) chlapa. 

Máte o víkendu více času na přípravu obědu a rozhodli jste se, že si chcete troufnout na něco většího? Ano, vepřový bůček v pivní omáčce není na přípravu ta nejjednodušší věc. Jakmile se vám to ale povede, nebudete litovat. Navíc, pokud jej připravíte jako jídlo například pro návštěvu nebo pro své blízké, sklidíte neuvěřitelně kladné ohlasy. Tak co, jdete do toho?

Ingredience a postup přípravy masa

Na přípravu bůčku budete potřebovat:

  • Půl litru světlého piva
  • Patnáct kilo vepřového bůčku
  • Jeden badyán
  • Padesát mililitrů sójové omáčky
  • Dvě lžičky sušeného česneku
  • Jednu lžičku sladké mleté papriky
  • Dvě lžičky cukru
  • Dva stroužky česneku
  • Třináct lžiček chilli koření
  • Jednu snítku rozmarýnu
  • Třináct lžiček semen pískavice řecké seno
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti
Fotografie: Freepik

Na přípravu salátu budete potřebovat:

  • Tři nakládané okurky
  • Jednu středně velkou cibuli
  • Tři středně velké brambory
  • Sto gramů konzervovaného hrášku
  • Tři sta gramů kysaného zelí
  • Sůl dle chuti
  • Olej dle potřeby

Nejprve se přirozeně vrhněte na přípravu bůčku. Vezměte si nůž a i s kůží jej zpracujte na přibližně stejně velké čtyři části. Ze všech stran tyto části posypejte solí a pepřem dle chuti, nemusíte se bát hodně dochucovat. Rozehřejte si suchou pánev, olej není potřeba, jelikož bůček sám vypustí tuk. Všechny čtyři kusy na ni následně poklaďte a postupně je opékejte ze všech stran, dokud nechytnou zlatavou barvu.

Omáčku z piva uděláte jednoduše

Jakmile se tak stane, ztlumte plotnu na minimum a přilijte půllitr piva. Takto slabě nechejte vše vařit do té doby, dokud pivo nepřestane pěnit. Poté můžete žár opět zvýšit a rovnou do pánve přidejte i dvě lžičky česnekového koření a jednu hvězdičku badyánu. Přiveďte k varu a zakryjte pokličkou, aby se maso krásně podusilo a pořádně udělalo i zevnitř. Nyní máte čas na připravení marinády, což vám moc dlouho nezabere.

Vezměte si menší misku, do které chilli, dvě lžičky cukru, mletou sladkou papriku a padesát mililitrů sójové omáčky. Po deseti minutách dušení maso marinádu přilijte a znovu přiklopte pokličkou. Teď máte čas na připravení salátu. Do hrnce si připravte osolenou vodu a nechejte ji ohřívat na sporáku. Mezitím důkladně omyjte a očistěte brambory a i se slupkou je vhoďte do již připravené vody v hrnci. Vezměte si nakládané okurky a nakrájejte je na kostičky.

Podávat můžete s čímkoliv chcete

Poté i cibuli, oloupejte ji a nakrájejte nožem na drobné kousíčky. Vše dejte do misky, slijte nakládané zelí, vymačkejte z něj přebytečnou šťávu a vložte do mísy. Zakápněte olivovým olejem, dodejte i hrášek a pořádně promíchejte. Nakonec si vezměte uvařené brambory, sundejte z nich slupku a nakrájejte je na kostičky. Přimíchávají se až nakonec, jelikož by se vám jinak mohly v salátu rozpadat. Jestliže je už maso na povrchu tmavé, tak se můžete vrhnout na jeho další přípravu.

Zasypejte jej mletou pískavicí a maso otočte. Nyní už můžete vařit bez pokličky. Česnek si oloupejte a nakrájejte na plátky, položte je mezi masa a přidejte i rozmarýn. Vařte ještě okolo dvaceti minut, poté bůček nakrájejte na plátky, dejte na talíř se salátem a na závěr pokapejte omáčkou dle chuti. Pokud nemáte rádi salát, tak vám maso bude jistě chutnat i s vařenými brambory či s kaší, popřípadě s hranolky. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]