Vepřový řízek na polský způsob nadchne chutí, i jednoduchostí

Řízek je v naší zemi hitem. Miluje je každý, protože se dají konzumovat jak teplé, tak studené. Jsou ideální na oběd, svačinu i večeři. Jejich druhů je požehnaně a odvíjejí se od toho, jaké maso k jejich přípravě použijete. Skvělé jsou řízky jak kuřecí, krůtí, tak třeba i ty telecí či vepřové. Jejich příprava je velmi známá, klasický trojobal prostě k řízku patří. My vám přinášíme vepřový řízek na polský způsob. Až ho ochutnáte, budete se jen olizovat.

Co potřebujete na přípravu vepřového řízku na polský způsob

Než se pustíte do přípravy řízku, obstarejte si tyto suroviny:

  • vepřovou panenku
  • sklenici hladké mouky
  • sklenici strouhanky
  • 3 vejce

Také nezapomeňte na: sádlo, sůl, pepř. A zde je ten polský trik v odlišné chuti. Maso před obalováním budete marinovat. Na marinádu si tedy připravte: sklenici mléka, cibuli, snítku rozmarýnu, stroužek česneku, sůl, pepř.

Jak postupovat při přípravě vepřového řízku

Nejdříve je nutné začít s přípravou marinády na maso. Do střední mísy vložte oloupanou a najemno pokrájenou cibuli, přidejte protlačený stroužek česneku, nasekaný rozmarýn, sůl, pepř. Pak vše zalijte mlékem a propojte všechny suroviny. Vepřovou panenku očistěte od blanek a nakrájejte na centimetrové kotletky. Ty pak vložte do připravené marinády, důkladně promíchejte a dejte do lednice asi na dvě hodiny. Lepší ale bude nechat maso marinovat alespoň den. Až maso natáhne všechny chutě, vyjměte ho a osušte.

Připravte si klasický trojobal, složený z hladké mouky, rozšlehaných vajec a strouhanky. Kotletky z vepřové panenky obalte a smažte na rozpáleném oleji z obou stran do zlatova. Podávejte s bramborovou kaší, nebo vařenými bramborami. Výborně se k řízkům hodí i chléb, či jiné oblíbené pečivo. Doplnit pokrm lze i o nakládanou zeleninu, nebo čerstvý zeleninový salát. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]