Vláčný jablečný koláč, který se bude rozplývat na jazyku

V případě, že nevíte, co provést s jablky, která jste netrhali na zahradě, inspirujte se tímto skvělým receptem. Jablečný koláč na tento způsob uchvátí nejen děti, ale i dospělé. Je dokonalým dezertem vhodným ke kávě, nebo čaji. Doplnit jej můžete i o kopeček šlehačky, nebo zakysané smetany. Už se vám sbíhají sliny? Pojďme tedy na to.

Jaké ingredience potřebujete na přípravu jablečného koláče?

Na těsto si připravte tyto suroviny:

  • 2 vajíčka
  • 9 lžic krupicového cukru
  • 9 lžic slunečnicového oleje
  • 9 lžic mléka

Pak také potřebujete: 12 lžic polohrubé mouky a jeden prášek do pečiva. Na náplň do koláče si obstarejte: 4 jablka, 5 lžic moučkového cukru a půl lžičky mleté skořice.

Jak postupovat při přípravě jablečného koláče?

Nejdříve se pusťte do jablečné náplně. Tu zhotovíte tak, že jablka oloupete, očistíte od jádřinců, pokrájíte na malé kousky a umístíte do rendlíku. Na plotně přiveďte ovoce k varu, přisypte moučkový cukr, skořici a nechte zcela rozmělnit, aby z jablek vzniklo pyré. Poté je odstavte z plotny a nechte vychladnout. Mezitím si nachystejte těsto na koláč. V míse si vyšlehejte vejce s krupicovým cukrem do pěny, přilejte olej, mléko a promíchejte. Nakonec vsypte i polohrubou mouku a kypřící prášek a vypracujte hladké polotekuté těsto.

K ruce si vezměte plech o průměru asi 32 x 22 centimetrů a vystelte jej pečícím papírem. Posléze vlijte na jeho dno polovinu těsta a rovnoměrně rozprostřete. Dejte péct do trouby na deset minut. Po uplynutí této doby navrstvěte na piškot ještě jablečnou náplň, přelijte zbylým dílem těsta a dopékejte dalších 40 minut.

Servírování jablečného koláče

Upečený jablečný koláč vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Poté nakrájejte na stejně velké kusy, případně můžete i pocukrovat a podávejte s šálkem dobré kávy.

Hodit se k porci koláče bude i vanilková zmrzlina, nebo již zmíněná zakysaná smetana, která vyváží sladkost zákusku. Jestliže budete chtít recept trochu vylepšit, do jablečné náplně můžete přidat i kousky vlašských ořechů, nebo třeba rozinky. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]