Vláčný pudinkový koláč, který zvládnete jen s pár ingrediencemi

Máte rádi krémové dezerty a koláče? Pak vám zcela určitě udělá radost tento jednoduchý recept na pudinkový koláč, který se jen rozplývá na jazyku. K jeho přípravě nepotřebujete ani extrémně dlouhý čas, vše zvládnete za pár minut. Ve výsledku si tak pochutnáte na vynikajícím vláčném koláči, který se hodí nejen k snídani, ale i ke svačině. Potěšíte s ním určitě i svou rodinu, přátelé, nebo známé na návštěvě.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu vláčného pudinkového koláče?

Na přípravu těsta si připravte následující ingredience:

  • 280 gramů polohrubé mouky
  • 150 gramů cukru krupice
  • 3 vajíčka
  • balíček vanilkového cukru

Dál se neobejdete bez: špetky soli, kypřícího prášku do pečiva, 150 mililitrů slunečnicového oleje a 50 gramů zakysané smetany. Na krém do koláče si připravte: jedno vejce, 250 mililitrů mléka, 20 gramů kukuřičného škrobu, 60 gramů moučkového cukru, 25 gramů změklého másla, lžíci citronové šťávy, trochu citronové kůry a špetku soli.

Jak postupovat při přípravě pudinkového koláče?

Nejprve si připravte těsto, a to tak, že v míse smíchejte vejce se špetkou soli a cukrem do pěny, pak přidejte slunečnicový olej, zakysanou smetanu, a nakonec vmíchejte polohrubou mouku a kypřící prášek. Vznikne vám tak hladké tekuté těsto, které vlijte do formy na koláč vystlané pečícím papírem.

Následuje příprava pudinkové náplně, kterou si připravíte v rendlíku svařením mléka s vejcem, kukuřičným škrobem, cukrem, máslem a citronovou šťávou s kůrou. Až vám krém zhoustne, nechte jej chvíli vychladnout. Studenou pudinkovou směs přelijte do cukrářského sáčku s velkým otvorem a nastříkejte ji ve formě pásů na těsto na plechu. Nakonec dejte koláč péct do trouby na 40 minut při 180 stupních Celsia. Fázi upečení kontrolujte pomocí špejle.

Servírování pudinkového koláče

Hotový pudinkový koláč nechte vychladnout, posypejte na povrchu moučkovým cukrem a krájejte na přiměřeně velké porce. Podávejte s šálkem kávy, čaje, nebo kakaa. Samotný dezert je velmi měkký a vláčný, a tak při servírování v podstatě ani nepotřebuje žádné doplňky. Skvělý ale určitě bude i s kopečkem šlehačky, nebo zmrzliny. Dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]